Vučić: U martu ili aprilu najkasnije VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti je Svilajncu, gde su ga dočekale hiljade ljudi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.09.2021.

15:46

Vučić: U martu ili aprilu najkasnije VIDEO/FOTO
Foto: TANJUG/RADE PRELIC

Tamo je, naime, presecanjem vrpce, zvanično otvorio novi pogon švajcarske kompanije za proizvodnju električne rasvete "Ridžent lajting", koja će zaposliti 130 radnika. Investicija je vredna osam milona evra. Uz to, Vučić je najavio i značajne projekte.

"Zahvalan sam danas što prisustvujem otvaranju 'Ridžent lajting' fabrike koja će značiti dodatni impuls ne samo zaposlenima, nego i opštini Svilajnac. Učestvujemo u obnovi mnogih hramova u celom okrugu, nastavićemo sa tim. Veliko hvala na svemu, na podršci, razumevanju, ozbiljnosti što ste razumeli na koji način Srbija može da ide napred", poručio je predsednik. Vučić je izjavio da je Srbiji potrebno više takvih fabrika kakva je "Ridžent", a koje zapošljavaju između 100 i 300 ljudi.

PREDSTOJE KRUPNI PROJEKTI

Međutim, sem ove o fabrici, meštane Svilajnca obradovale su danas i druge vesti - predsednik Srbije najavio je velike projekte. Podsetio je da je oko 16 miliona evra uloženo u objekte i infrastrukturu u Svilajncu.

On je izjavio da uskoro počinje izgradnja obilaznice oko Svilajnca sa dva mosta preko Resave i Morave.

"U martu ili aprilu najkasnije kreće izgradnja obilaznice oko Svilajnca. To je važna vest za svakog u Svilajncu i okolnim mestima, ali i važna vest za investitore", poručio je.

Naveo je i da će za projekat biti izdvojeno dosta novca.

"To neće koštati manje od 20, mi mislimo čak i 25 miliona evra. Reč je o velikom novcu, ali će to mnogo da znači i za Svilajnac i za okolna mesta", najavio je Vučić.

Dodao je da će i kanalizacija u tom mestu biti uređena.

"Kanalizacija će nas koštati više od 55 miliona evra, radićemo i vodovodnu mrežu", naveo je, istakavši da je su u planu radovi na zatvaranju bazena.
Foto: Predsedništvo Srbije
Posle toga Svilajnac će izgledati drugačije, rekao je predsednik okupljenim građanima.

"Daleko smo od Švajcarske, ali moramo da radimo i da joj se približavamo, zajednički mnogo toga možemo i samo tako Srbija može da ide napred", rekao je.

Vučić je naveo da će od svega najavljenog nešto biti izgrađeno ove godine, a nešto u najkraćem mogućem roku sledeće godine.

"Više toga smo renovirali i izgradili, a kada to završimo razgovaraćemo o većim platama, penzijama i kako da vratimo naše ljude na svoja ognjišta, jer će i ovde moći da žive od pristojnog rada", kazao je Vučić.

Pozvao je građane da pomognu u tome, jer, kako je kazao, sve što radimo radimo za nas, ali i za našu decu. Nastaviće se i sa obnovom mnogih hramova, od kojih su neki već obnovljeni, a i Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" je poslednja u ovom kraju koja se obnavlja.
Hiljade graðana doèekalo predsednika; Foto: Predsedništvo Srbije
Predsednik se zahvalio građanima Svilajnca na podršci i na tome što su razumeli da je za sve ovo neophodan rad, trud i energije. Napomenuo je da Svilajncu nedostaje možda još jedna fabrika i onda bi to bile velike stvari koje su urađene za Svilajnac.

"UČENJE NIJE ZAVRŠENO KAD IZAĐETE SA FAKULTETA"

Predsednik je obišao pogon i pozdravio radnike iz Svilajnca, Kragujevca, Jagodine i ostalih mesta iz Šumadijskog i Pomoravskog okruga koji rade u toj fabrici i poželeo im srećan rad. Obilazeći prostorije fabrike, predstavnici kompanije upoznali su Vučića sa svojim poslovanjem.

"Veća je nego što izgleda spolja. Ovo je Srbiji najviše nedostajalo. Možda nam nedostaje još četiri ili pet fabrika", tvrdi predsednik.

Njemu je danas rečeno da su i đaci sa dualnog obrazovanja počeli da rade u toj fabrici, a on je poručio da Srbija mora da nastavi da podstiče dualno obrazovanje, jer ono, naglašava, donosi rezultate.
"Mislim da bi nas dualno obrazovanje spasilo u mnogim gradovima", ocenio je.

Prema njegovim rečima, učenje nije završeno "kada izađete iz škole ili sa fakulteta, moramo stalno da učimo".

PROCES ODLUČIVANJA BIO DUG

Podsetimo, ugovor o otvaranju fabrike potpisali su pre više od godinu dana u Bazelu predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i operativni direktor "Ridženta" Jorg Stajmer.
"Ridžent" je u Svilajncu iznajmio objekat od više od 1.000 kvadratnih metara, gde je započeo proizvodnju, a paralelno je gradio objekat za sopstvenu fabriku, u prvoj fazi 6.000 kvadratnih metara, a u drugoj još toliko, saopštila je ranije Služba za odnose sa javnošću Skupštine opštine.

Reč je o izvozno orijentisanoj kompaniji koja je izgradila fabriku u Velikom Polju, jednoj od dve Industrijske zone ove opštine gde rade još četiri inostrane fabrike.

"Proces je trajao oko godinu i sada je uspešno završen. Ovo nije bitno samo za Svilajnac već i za Srbiju jer je 'Ridžent' svetski poznata kompanija", rekao je Milanović ranije Tanjugu.

Jedna od fabrika u kojoj su najbolje plate u Srbiji FOTO

Dodao je da su u konkurenciji sa mnogo većim gradovima pokazali da umeju da odgovore na ovako velike izazove.
"Proces odlučivanja je bio dug i detaljan, odlučili smo se za Srbiju. Razmatrali smo više opcija, među kojima su Čačak i još neki gradovi na jugu Srbije, ali smo na kraju imali veliku podršku Svilajnca i zato smo odlučili da našu fabriku gradimo baš tamo", rekao je Stajmer.

Generalni direktor "Ridženta" Kristof Placer je istakao da se "raduje otvaranju nove fabrike u Svilajncu".

"Ono što nam je potrebno je visoko kvalifikovana radna snaga i zato smo se odlučili da budemo deo sistema dualnog obrazovanja sa kojim imamo odličnog iskustva u Švajcarskoj", rekao je on.

Radnici iz Srbije koji rade u ovoj kompaniji u Švajcarskoj rekli su delegaciji iz Svilajnca da je "Ridžent" odličan poslodavac i da su veoma zadovoljni uslovima rada u kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: