Stigao odgovor; Mali oštro: "Još jednom - logika je jasna"

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je danas na saopštenje Dušana Nikezića.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC

Samog Nikezića Mali je ocenio kao čoveka "iz kleptokratske poslovno-kvazipolitičke organizacije Stranke slobode i pravde (SSP), inače uposlenika Dragana Đilasa", te istakao da je Nikezić dobro primetio da već godinama unazad vraćamo njegove skupe dugove.

"Tačno je da zbog vaše nesposobnosti, nemara prema građanima i bahatosti, mi već godinama unazad prevremeno vraćamo vaše skupe dugove, kako bismo uštedeli na kamatama i doveli finansije u red. To što ste vi uradili sramota je i za vas i za jednu državu, i umesto da se toga stidite, vi nas napade zašto vraćamo vaše skupe dugove uzete po zelenaškim kamatama. Krajem septembra vraćamo još 700 miliona dolara vaše preskupe obveznice, i zato smo izašli na međunarodno tržište kapitala, gde smo dobili neuporedivo bolju kamatu od vaše. To je posledica ozbiljne i stabilne države, kojoj investitori danas veruju", poručio je Mali.

Kako dodaje, da nismo prevremeno vraćali zaostale dugove, krajem septembra bi nas sačekalo dve milijarde evra duga, a ne 700 miliona dolara.

Na naplatu dolazi najskuplji kredit: Treba da ga iskeširamo baš ovih dana

"Takođe, zahvaljujući refinansiranju vašeg skupog duga, uštedeli smo samo na kamatama 115 miliona dolara. Toliko o logici i matematici", rekao je ministar finansija.

On je dodao da je zanimljivo da su, dok su Đilas i Nikezić zaduživali grad Beograd i Republiku Srbiju, sa druge strane punili svoje džepove.

"Interesantno je da je baš u to vreme, kada su se zadužili za taj ogroman novac, Đilasova firma 'zaradila' 619 miliona evra. Dakle, imate sa jedne strane zemlju na ivici bankrota, koja u jednom trenutku nije imala dovoljno novca na računu čak ni za isplatu penzija, a sa druge strane Dragana Đilasa koji puni svoje džepove. Još jednom - logika je jasna", zaključio je ministar finansija.

Mali je istakao i da je Republika Srbija danas ozbiljna zemlja, koja ima poverenje investitora, koja se gradi i u kojoj se radi.

"Više nego ikada ranije ulažemo u javne investicije, lideri smo u regionu po privlačenju stranih direktnih investicija, imamo odlične makroekonomske rezultate i odgovorno se ponašamo prema javnim finansijama. Svaki dan pomeramo granice i građani Srbije danas mogu da budu bezbrižni", zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu