Šolak dužan više od 4 milijarde evra? Objavljeni najnoviji podaci o poslovanju Junajted grupe

Pitanje je trenutka kada Junajted grupa više neće moći da otplaćuje dospele obaveze, pišu domaći mediji.

Izvor: Alo
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/azur13
Ilustracija: Depositphotos/azur13

Kako se navodi, neminovni je "kraj priče" za prvog čoveka te kompanije, Dragana Šolaka, proglašenje bankrota ili prodaja kompanije.

Prema poslednjim dostupnim podacima o finansijskom poslovanju Junajted grupe, ukupan dug ove kompanije iznosi više od četiri milijarde evra. Preciznije, 4.352.482.000 evra.

Šolak, sa jedne strane ne prestaje da optužuje državu Srbiju za svoj usporeni rast na srpskom tržištu, a s druge strane, neprestano se hvali svojim navodnim poslovnim uspesima u inostranstvu, tvrdeći da beleže rekordne uspehe, piše "Alo". Čini se da, navodi medij, ni jedno ni drugo nije tačno.

Stabilizacijom i snažnim rastom Telekoma Srbija, tržište telekomunikacija postalo je slobodno i konkurentno, nakon dugog niza godina potpune dominacije Šolakovog kartela, ocenjuje list. Činjenice koje su izneli u objavljenom tekstu govore da njegova kompanija srlja u propast. Junajted grupa će, tvrde, uskoro biti nelikvidna i nesolventna, a kraj cele priče biće bankrot ili prodaja budzašto.

Kada se pogleda ukupan poslovni rezultat na kraju 2020. godine može se primetiti da Junajted grupa (UG) nastavlja da pravi gubitke u redovnom poslovanju, iako je u njihovim izveštajima prikazano drugačije. Ukupan gubitak UG na kraju poslovne 2020. je iznosio 73,6 miliona evra. Upoređujući sa 2019, kada je ukupan gubitak bio 59,7 miliona evra, to je povećanje minusa za više od 20 odsto. Uz to, na kraju poslovne 2020. godine, vidi se da je UG na osnovu obaveza po dugoročnim kreditima, izdatim obveznicama, lizingu i sličnim aranžmanima bila dužna 3,58 milijardi evra. Takođe, posmatrajući ukupan iznos dugovanja UG na kraju prošle godine, on je iznosio 4,14 milijardi evra.

Upoređujući ove iznose sa 2019. godinom, kada su ukupne obaveze UG iznosile 2,10 milijardu evra, zaključak je da je Dragan Šolak u toku prošle godine uvećao zaduženost svoje kompanije za čitavih 100 odsto.

U prvom kvartalu 2021, UG je nastavila da generiše gubitke u poslovanju, pa je samo u prva tri meseca ove godine napravljen minus od preko 10 miliona evra. Analizirajući prvi kvartal 2021. vidi se da je UG po osnovu obaveza po dugoročnim kreditima, izdatim obveznicama, lizingu i sličnim aranžmanima postala dužna 3,8 milijardi evra, tačno 3.807.437.000, a posmatrajući ukupan iznos dugovanja na kraju tog perioda zaključak je da ono iznosi ukupno 4.352.482.000 evra.

Upoređujući ove iznose sa krajem 2020. godine vidi se da je UG za samo prva tri meseca ove godine uvećala svoje ukupne obaveze za više od 208 miliona evra, odnosno 4,8 odsto ukupnog duga.

Ukoliko se ovakav trend generisanja gubitaka nastavi, a finansijski izveštaji to dokazuju, UG neće biti sposobna da iz sopstvenih prihoda finansira dospele neplaćene obaveze - dakle, biće nelikvidna i nesolventna, piše pomenuti list.

S obzirom na brzinu kojom se UG zadužuje na tržištima kapitala, uzimanjem kredita ili emitovanjem sopstvenih obveznica, može se zaključiti da UG svoju likvidnost više neće moći da finansira pozajmicama i kreditima i da je pitanje trenutka kada će dospeti u situaciju da neće moći da plaća dospele obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu