Vozilo VS dobija ime po Miroslavu Lazanskom? Glavna razlika "lazara 3" i "lazanskog" biće top

Novo vozilo srpske vojske bi moglo da ponese ime pokojnog vojnog komentatora i ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, piše RTS.

Srbija

Izvor: RTS

Četvrtak, 16.09.2021.

20:16

Vozilo VS dobija ime po Miroslavu Lazanskom? Glavna razlika
Foto: Ministastvo odbrane

Biće to modifikovana verzija postojećeg "lazara 3".

Glavna razlika između "lazara 3" i "lazanskog" biće top.

Ovo vozilo bi trebalo da ima top 30 puta 173 milimetra, sa odgovarajućom municijom koju pravi "Sloboda" u Čačku, mitraljez i dva lansera za savremene protivoklopne vođene rakete. To će biti nastavak "lazara 3".

"Pored dobre vatrene podrške koje može da ostvari, zaštiti ljudstvo od kalibara 12,7 milimetara s prednje strane i municije kalibara 7,62 milimetra s bočnih strana", navodi major Vojske Srbije Aleksandar Grujić.

Top je višenamenski. Za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama i ostalo. On koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna da probije i oklop lakih tenkova.

"Dakle, pruža dobre manevarske sposobnosti, zaštitu ljudstva i dobru vatrenu podršku", dodaje Grujić.

"Lazanski" bi fizički trebalo da bude sličan "lazaru 3", ali pretpostavlja se da će prilikom ispitivanja biti nekih korekcija koje će biti uslovljene ugradnjom naoružanja i novom elektronikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: