Mali: Udeo IT-ja u BDP-u ove godine biće oko šest odsto

Informacione tehnologije (IT) u poslednjih nekoliko godina ističu se kao sektor koji beleži primetno učešće u bruto društvenom proizvodu (BDP).

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.09.2021.

15:52

Mali: Udeo IT-ja u BDP-u ove godine biće oko šest odsto
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ove godine to učešće IT industrije biće oko šest odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ističe da su to zanimanja koja se ističu i koja donose mladima veću zaradu, ističući da je prosečna plata u IT industriji oko 130.000 dinara.

"Pored farmaceutske industrije, koja pokazuje svoj značaj i ogroman rast, pogotovo tokom protekle dve godine koje su vezane za pandemiju kovida 19, nesumnjivo je da je IT industrija nešto što u ovom trenutku pravi razliku", rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara.

Istakao je i da je četiri do pet puta veći broj zaposlenih danas u toj oblasti nego što je to bio slučaj pre samo nekoliko godina.

"Prosečna plata u IT industriji je oko 130.000 dinara, u odnosu na prosek plate u Srbiji to je i više nego duplo veća", ukazao je Mali.

Naveo je da, bez obzira na to koja je delatnost u pitanju, važno je da Srbija u svim oblastima ide napred.

"Kada vam raste prosečna plata, kada gradite auto-puteve, otvarate nove škole, vrtiće, fabrike, onda mladi vide mogućnost da svoje snove ostvare u Srbiji", rekao je Mali i dodao da je na državi da otvara što više fabrika iz različitih oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: