Posle više od 50 godina; "Potpuno nova infrastruktura"

Beograd -- "Investicije koje Vlada Republike Srbije trenutno sprovodi u železničku infrastrukturu i nabavku novih vozova nisu viđene više od 50 godina."

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, VadimVasenin
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

To je rekao ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, dodavši da je Srbija trenutno u procesu izgradnje potpuno nove železničke infrastrukture.

On je danas, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem, potpisao Memorandum o saradnji na razvoju trening centara u železničkom i vazdušnom saobraćaju, pri čemu je istaknuto da se pet miliona evra ulaže za nabavku najsavremenije opreme za praktičnu obuku budućih mašinovođa Železničke tehničke škole i Visoke tehničke škole u Beogradu.

Cilj potpisivanja ovog značajnog memoranduma je ubrzanje saradnje sa preduzećima u oblasti železničkog saobraćaja i prema njihovim potrebama kreiranje i implementacija novih profila u obrazovni sistem u okviru železničkih škola u Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tim povodom Vlada Republike Srbije donela je odluku o formiranju trening centara za razvoj železničkog saobraćaja pri Železničko tehničkoj školi, koji će biti prepoznat ne samo u Srbiji nego i u regionu.

Foto: MGSI Đorđe Krstić
Foto: MGSI Đorđe Krstić

Pored podsećanja da ovakve investicije u železničku infrastrukturu nisu viđene više od pola veka, ministar je istakao da je cilj da đaci koji će pohađati železničke škole dobiju priliku da uče i budu spremni za upravljanje najsavremenijim brzim vozovima, kao i da održavaju modernizovane pruge i učestvuju u železničkim preduzećima.

"Mi sa ovim investicijama omogućavamo da vratimo železnicu onde gde je bila nekada, na mesto koje ona u svim razvijenim evropskim državama sada zauzima. Ovaj memorandum je jedna od najvažnijih stvari kako bismo mi potrebe za kadrovima u železnici mogli da proizvedemo. U narednim godinama ćemo u tu školu uložiti pet miliona evra", rekao je Momirović.

Ružić je rekao da se u obrazovanje kadra za potrebe železnice od naredne godine uvodi dualno obrazovanje koje podrazumeva i učenje kroz rad u kompanijama Železnice Srbije.

On je naveo da je plan da u narednom periodu se sprovede nabavka najmodernijih stacionarnih simulatora cele kabine za upravljanje vozovima za mašinovođe, kako na železnici, tako i u tramvajskom saobraćaju i da su takvi simulatori pandan već poznatim simulatorima koje koriste piloti Er Srbije i kakve ima Vazduhoplovna akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu