Srbija dobila prvi distributivni centar za organske proizvode

Distributivni centar "Organski proizvodi na jednom mestu" predstavlja prvi takav centar u Srbiji i nalazi se u Čeneju nadomak Novog Sada.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.09.2021.

12:54

Srbija dobila prvi distributivni centar za organske proizvode
Ilustracija: Depositphotos, Baloncici

Reč je o mestu gde će ljudi moći da dođu i na jednom mestu pogledaju ponudu domaćih proizvođača organskih proizvoda.

Takav projekat realizuje se uz podršku Grada Novog Sada, po ugledu na najbolje prakse u Evropi, a kako bi se sveži, lokalni, organski proizvodi mogli kupiti na jednom mestu.

Konkretno, na ovom mestu, nalazi se na desetine proizvoda koji su uzgajani u 11 različitih gazdinstava.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska tog distributivnog centra kazao je da su organski proizvođači prehrambenih proizvoda napravili svoje udruženje i da zajednički nastupaju na sajmovima izlažući zdravu i kvalitetnu hranu.

"To je nešto što nema cenu, zajedno pokušavamo da ojačamo manje poljoprivredne proizvođače, da obratimo pažnju na veliki broj porodica, gazdinstava koja rade dobro i prave čitavu paletu proizvoda koji se prodaju u Novom Sadu, ali u drugim mestima u Vojvodini i Srrbiji", naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, čitava ideja distributivnog centra jeste fantastično osmišljena, ne postoji nigde drugde u Srbiji, a svi kupci mogu doći proizvođačima na prag, naručiti organsku hranu onlajn ili unajmiti kurirske službe za kupovinu u tom distributivnom centru.

On je dodao da je Novi Sad u poslednjih 10 godina izdvojio 35 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom, a samo u 2021. izdvojeno 5,5 miliona dinara za tu namenu.

Poljoprivrednica sa Čeneja koja se bavi organskom proizvodnjom i na čijem gazdinstvu se i nalazi distributivni centar Nada Letić istakla je da će rad takvog centra pomoći širem plasmanu domaćih proizvoda.

"Paleta proizvoda koji se ovde mogu pronaći veoma je široka, pošto uz sveže proizvode, radimo i na preradi. Naše gazdinstvo je u potpunosti pod organskim proizvodima. Organska proizvodnja je specifična, tako su i proizvođači veoma specifični. Nema sujete kod nas, preporučujemo druge kolege, radimo po preporuci", navela je Nada Letić uz poruku da se trenutno u distributivnom centru nalaze proizvode od 11 proizvođaca sa teritorije Grada Novog Sada, ali da će na tom mestu svoje proizvode plasirati 20 gazdinstava.

Na kraju obilaska, Vučević je pozvao okupljene proizvođače da nastave sa kreativnim idejama i da pritiskaju gradsku upravu sa zahtevima kako bi svi zajedno bili konkuretniji na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: