Otkrivamo detalje: Pred Srbijom još jedan kapitalni projekat, čeka se potez EU

Pred Srbijom su radovi na brzoj pruzi koja će promeniti saobraćajnu sliku na jugu zemlje.

Izvor: B92/Ana Ristović
Podeli
Ilustracija: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa/Profimedia
Ilustracija: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa/Profimedia

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je prošle nedelje potpisivanje ugovora za deo prve deonice brze pruge (dužine oko 18 kilometara) Beograd-Niš-Preševo.

"Na prvoj deonici od Beograda do Niša aktuelna je deonica Stalać-Đunis dužine 17,7 kilometara, koja se planira kao prva za realizaciju", pojašnjavaju za B92.net iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Dodaju da ukupna dužina prve deonice od Beograda do Niša iznosi 240 kilometara. Druga deonica potom će biti na potezu Niš-Brestovac-Preševo-makedonska granica. Obe ove deonice čine železnički Koridor 10.

POSAO PODELJEN NA DVA DELA, ČEKA SE POTEZ EU

Projekat Stalać-Đunis podeljen je na dva lota.

"Lot 1 predstavlja izgradnju tunela dužine 3,2 kilometra u vrednosti od 40 miliona evra. Lot 2 podrazumeva sve radova osim radova na tunelu - izgradnju pruge i ostalih objekata. Vrednost radova je oko 180 miliona evra", navode u Ministarstvu.

"Dobili smo podršku, Srbija će sada biti potpuno drugačija"

Finansiranje se, ističu, planira iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i bespovratnih sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

"Aplikacija za bespovratna sredstva je poslata i u toku je njena ocena od strane Evropske komisije", poručuju naši sagovornici.

KADA KREĆU RADOVI?

Za pomenuti Lot 1 na deonici Stalać-Đunis u pripremi je tenderska dokumentacija.

"Nju sprovodi Infrastruktura železnice Srbije i trebalo bi da se tender objavi krajem septembra meseca. Rok za podnošenje ponuda biće 60 dana, nakon čega se tender zatvara i vršiće se izbor Izvođača radova", najavljuju u Ministarstvu.

U skladu sa planiranim aktivnostima, navode, izabrani izvođač radova bi mogao početi radove u martu 2022.

U pitanju je, po svemu sudeći, veliki projekat za našu zemlju. I on, kao i svaki projekat, ima svoje faze realizacije koje su zakonski uređene.

"Sada je u toku izrada Studije izvodljivosti, izrada Idejnih projekata, Projekta za građevinsku dozvolu i Projekta za izvođenje. Ono što treba naglasiti jeste da je cela deonica podeljena na više deonica: na primer, Beograd Centar-Velika Plana, Velika Plana-Praćin, Paraćin-Međurovo, kao i neke druge manje deonice koje čine celinu Koridora 10. Za početak gradnje se može smatrati 2022, dok se završetak planira za 2026. godinu", kažu.

OD 100 DO 200 KILOMETARA NA SAT

Tako će se vozom, osim kroz Vojvodinu, brzinom do 200 kilometara na sat, moći putovati i jugom Srbije.

"Brzina po deonica je različita, u smislu da nije na celoj dužini od 240 kilometara brzina 200 kilometara na sat, već je, na primer, izlaz iz Beograda planiran za brzinu od 100 kilometara na sat, posle Resnika će se ići od 160 do 200 kilometara na sat, dok se kod ulaska u Niš brzina ponovo smanjuje na 100 kilometara na sat", objašnjavaju u Ministarstvu za naš portal.

Uz to, radovi treba da obezbede da pruga bude dvokolosečna na celoj dužini od Beograda do Niša sa elementima trase koji će omogućiti organizaciju saobraćaja i putničkih i teretnih vozova.

"Takođe, projekat obuhvata i rekonstrukciju stanica i stajališta, kao i ugradnju savremenih sistema signalizacija i upravljanja saobraćajem. Planirana je i denivelacija svih putnih prelaza na pruzi. Projekat obuhvata i obnovu deonica na teritoriji Beogradskog i Niškog železničkog čvora", dodaju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu