Srbija počela energetsku tranziciju: 5 milijardi evra za obnovljive izvore energije

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je danas na konferenciji posvećenoj OIE da je 2021. godina u kojoj je Srbija krenula u proces energetske tranzicije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

19:30

Srbija počela energetsku tranziciju: 5 milijardi evra za obnovljive izvore energije
Foto: Shutterstock/PopTika

Ovu konferenciju pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike organizuje udruženje Obnovljivi izvori energije.

"Svesni smo da to nije jednostavno, ali doneli smo zakone, a do kraja godine ćemo doneti i podzakonska akta za te zakone i ulazimo u Zelenu agendu. Ona za nas ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, nego pokretanje druge strukture ekonomije i novih radnih mesta", rekla je Mihajlovićeva.

Do kraja godine bi trebalo da budu završeni i strateški važni dokumenti koji daju viziju ove oblasti u Srbiji do 2050. godine.

"Naša vizija jeste da do 2040. Srbija proizvodi najmanje 40 odsto električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora. Takođe očekujemo da emisije ugljen-dioksida, sumpor-dioksida i svih štetnih materija u narednih 10 godina prate kretanje ovih emisije u Evropskih uniji", istakla je Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, investicioni program u energetici i rudarstvu je težak oko 17 milijardi evra, a na oblast obnovljivih izvora energije će otići više od pet milijardi evra.

Mihajlovićeva je najavila da će Srbija u narednom periodu graditi solarne elektrane, zatim vetroelektrane i velike reverzibilne hidroelektrane.

"To je ono što očekujemo da radimo u narednom periodu, prvo ćemo raditi projektno-tehničku dokumentaciju da bismo 2022. ili 2023. počeli da gradimo i ove elektrane", rekla je ministarka.

Istakla je da građani moraju da budu uključeni i da znaju šta je to zelena energija i da ministarstvo na tome stalno radi.

Ona je navela da je već počelo menjanje stolarije i da je objavljen prvi javni poziv za gradnju solarnih panela i da očekuje da najmanje 10 odsto krovova u Srbiji bude pokriveno ovim panelima.

Zorana Mihajlović je istakla da se energetska tranzicija mora spovesti bez obzira na otpore na koje nailazi i naglasila da nisu tačne priče da će nam energetski sistem biti nestabilan ako budemo imali više obnovljivih izvora energije i da ćemo zbog toga morati da uvozimo struju.

"Ako korak po korak budemo menjali prljave termoelektrane koje koriste najgori ugalj i budemo imali što više kapaciteta koji koriste nove obnovljive izvore, imaćemo dovoljno struje za sebe, a čak ćemo moći da budemo i vrlo važan faktor u trgovini strujom u ovom delu Evrope", istakla je ona.

Konferencija je organizovana u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj a Gregor Zelinski iz ove banke je istakao da je ova banka u poslove vezane sa zelenom energijom uključena u više od 14 zemalja.

Prema njegovim rečima, postoji interesovanje investitora za ovu oblast a i kapaciteti se sve više razvijaju.

Ocenio je da su reforme koje Srbija sprovodi u energetskoj tranziciji dobar primer prelaska na zelenu energiju i da ona ide putem održive zelene tranzicije.

Konferencija je organizovana u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj a Gregor Zelinski iz ove banke je istakao da je ova banka u poslove vezane sa zelenom energijom uključena u više od 14 zemalja.

"Sa jedne strane banke imaju savetodavnu ulogu, gde klijentima pružaju stručnu podršku sa ciljem kreiranja optimalnih finasijskih modela i pripremu jedinstvenih paketa finansiranja. Drugi deo jeste podrška sektoru obnovljivih izvora energije i projekata u oblasti energetske efikasnosti kroz direktno kreditiranje i obezbeđivanje drugih povezanih proizvoda koje prate Projektno finansiranje. UniCredit učestvuje u više institucionalnih i međunarodnih radnih grupa sa posebnim fokusom na praćenje napretka ekološko-društvenog upravljanja (ESG)", naveo je Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke (UniCredit banka), tokom panela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: