Rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav" u pet država upisan na listu Uneska

Područje koje obuhvata koridor Mure, Drave i poplavno područje centralnog dela toka Dunava, upisano je danas na Svetsku listu rezervata biosfere Uneska.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: IvanaStevanoski/Shutterstock
Ilustracija: IvanaStevanoski/Shutterstock

Time je Rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav" u pet država, postao najveće priznato prirodno dobro na svetu pod međudržavnom zaštitom, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ovo je jedna od najznačajnijih inicijativa u poslednjih 30 godina koja se odnosi na zaštitu prekograničnog područja. Rezervat je primer očuvanog rečnog ekosistema punog različitih biljnih i životinjskih staništa i vrsta. Uz podršku Uneska, proglašenje Rezervata biosfere će dodatno naglasiti prednosti zaštićenih područja, kao globalno prepoznatih za razvoj turizma, očuvanje prirode i restauracije.

Područje se prostire na 931.820 hektara. Države na čijoj je teritoriji već ulažu napore u njegovo očuvanje, a imaju i iskustva u zajedničkoj implementaciji velikih međunarodnih projekata u oblasti zaštite prirode koje sufinansira Evropska unija.

Međunarodni koordinacioni savet Uneskovog programa "Čovek i biosfera", proglasio je ovo područje na 33. sednici koja se održava u Abudži, u Nigeriji, a na zajednički predlog Srbije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Nosilac procesa nominacije u Republici Srbiji je Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 145 idi na stranu