Vučić: "Konačno ulazi u naoružanje; hvala vam, obradovali ste me" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

07:50

Vučić:
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Prikaz su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u parku Ušće u Novom Beogradu, a prenos ste mogli da pratite na B92.net.

Događaj se, podsetimo, održava povodom obeležavanja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a na Ušću su danas izložena sredstva iz domaće proizvodnje i uvoza koja su na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije - helikopteri, bespilotne letelice, PVO sistemi, oklopna i borbena vozila, artiljerijsko raketni sistemi i oprema specijalnih jedinica. Poseban akcenat je na proizvodima srpske odbrambene industrije, poput artiljerijskih sistema "Nora" i "Oganj", PVO sistema "PASARS", borbenih oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš", kao i na aktuelnim projektima modernizacije i razvoja naoružanja za potrebe daljeg opremanja Vojske Srbije. Predsednik je nakon što je stigao pozdravio postrojene vojnike, te je potom u društvu Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse pregledao naoružanje. Naročito je, kako je sam priznao, zadovoljan time što će naš "Pegaz" biti uveden u naoružanje.

Samo za Merkelovu 7 MIG-ova, "Pegaz" ulazi u naoružanje

Jugoslav Petrović, direktor preduzeća "Jugoimport", izvestio je predsednika Vučića da će oklopno vozilo "Lazanski" biti prikazano na Sajmu naoružanja, i da to državno preduzeće radi na razvoju drona samoubice.

"Ovo nismo mogli ni da sanjamo, ni Mi-35, Mi-17, Mi-8... O MIG-ovima da ne govorim - Angelu Merkel je u vazduhu dočekalo šest MIG-ova, a sedmi ju je pratio. Dakle, sedam MIG-ova u vazduhu samo za Angelu Merkel, a imamo ih 14 ukupno. I to 'dvadesetdevetke', ne 'dvadesetjedinice' - to je danas mrtvački sanduk, dakle 'dvadesetdevetke'. To je ono što je najskuplje i što je najvažnije. Kada imate 'Pancire', a mi smo danas naručili ovaj novi M1... Ih, šta ja sve pričam", izjavio je.

Predsednika je posebno interesovao način na koji će raditi rojevi dronova samoubica, koje razvija državno preduzeće Jugoimport SDPR, a koji će biti lansirani sa vozila i obrušavati se na neprijatelja.

"Srbija nekad četvrta, danas - prva"

"E, ovo je oružje, Miloradoviću", rekao je predsednik prilikom pregledanja drona CH-92.

Na to mu je rečeno da će iduće godine i naš "Pegaz" biti uveden u naoružanje.

"Konačno ulazi u naoružanje. Hvala vam, obradovali ste me", istakao je Vučić.

"Sve smo resurse obnovili"

Predsednik je naglasio da imamo 25 helikoptera više nego što smo imali pre nekoliko godina.

"Mi danas razvijamo našu vojsku, mi smo vojno neutralni, ali smo samostalna zemlja koja ne ugrožava nikoga. Sve smo resurse obnovili, rezerve hrane su 100 posto, dali smo mnogo više novca nego ikad ranije, a ono što nam nedostaje su ljudi, mislim da imamo najbolje ljude, ali moraćemo da ih motivišemo platama", ocenio je on.

Predsednik je pozvao sve građane da dođu i dovedu decu, kako bi se uverili koliko je naša vojska napredovala.
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC
"Moći će da vide i 'Pancire', i 'Miloše', 'Lazare', PASARS-e, sve što jedna vojska mora da ima, do dronova naših u koje sve više ulažemo. Da vide i ono što obnavljamo, a što smo do pre nekoliko godina uništavali, poput "strela", rekao je predsednik.

Istakao je da je za nas važno da sačuvamo sigurnost na Kosovu i Metohiji, ali i dodao da ne može da utiče na iracionalne poteze. Potom je govorio o uništavanju domaćeg naoružanja prethodnih godina.

"Davali su nam dvesta dolara da uništavamo svoje oružje. To danas više nije slučaj. Mi smo samostalna i nezavisna, slobodna i slobodarska zemlja. A da budete slobodni i nezavisni nije lako, to je pitanje čvrstog stava. Sve smo resurse obnovili, rezerve hrane su nam 100 odsto. Dali smo mnogo mnogo više novca nego ikada ranije. Ono što nam nedostaje su ljudi, pa ćemo morati da ih motivišemo dodatno", kazao je predsednik.

Korneti do kraja godine

Ispred vozila T-72MS upitao je tenkiste da li je to dobra mašina, na šta mu je posada odgovorila da je najbolja.

Takođe, potvrđeno mu je da nam do kraja godine stižu navođene protivtenkovske rakete "Kornet", koje su trenutno među najboljim na svetu.

"Moćna raketa, jeftina je, a uništava tenk koji košta tri ili četiri miliona. Ovi zapadni tenkovi i pet ili više", rekao je Vučić.

Na šaljivu opasku predsednika da je pola vojske sada na Ušću, Miloradović i ministar odbrane Nebojša Stefanović su pojasnili da je tu najviše vozila koja tek treba da budu uvedena u naoružanje - PASARS-i i Nore.
Vučića je posebno zanimala modularna automatska puška domaće proizvodnje M-19, kojoj je moguće menjati kalibar.

"Šojgu mi je rekao za ovo da ima samo jednu primedbu. Da mora da bude providni magazin, kako bi vojnici mogli da vide koliko ima municije", rekao je predsednik, a Miloradović ga je izvestio da uskoro ulazi u proizvodnju.

"Jug nam je sve"

"Preko 65, 70 odsto nam je ljudi iz okruga na jugu Srbiji. Našu vojsku čine pet okruga - Nišavski, Pirotski, Jablaničnki, Pčinjski i Toplički okrug - to nam je vojska. Uvek su bili najhrabriji deo. Od svih nas najmanje kukaju... Sve nam je jug Srbije", kazao je Vučić danas.

Predsednik je istakao da su Niš, Vranje i Kraljevo mnogo bolje vojno popunjeni, nego što je to slučaj u Beogradu i Vojvodini.

Oduševio se kada je čuo da je jedna pripadnica artiljerijske jedinice iz Toplice.

"Junačka Toplica, uvek je vojsku najviše volela", istakao je predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: