"6,5 odsto – i to prema konzervativnim procenama"

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je s regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlotom Ruh.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, razgovaralo se o projektima koji se realizuju u Srbiji uz podršku te finansijske institucije, kao i o makroekonomskim rezultatima naše zemlje.

Ministar Mali je rekao da projekti koji se realizuju u saradnji sa EBRD teku po planu i da je Srbija veoma posvećena njihovoj realizaciji.

Na sastanku je istaknut značaj takozvane "zelene agende" kojoj je naša zemlja u potpunosti posvećena i dobrobiti koje ona donosi celom društvu, a bilo je reči o projektima poput Projekta daljinskog grejanja u Kragujevcu, projekta za regionalne deponije, projekta za pametna brojila, koji se realizuju u saradnji sa EBRD.

Srbija potpisala važan ugovor: Prvih 40 miliona evra

Na sastanku je bilo reči i o novoj strategiji razvoja tržišta kapitala, na kojoj radi Ministarstvo finansija.

Govoreći o ekonomskim rezultatima koje je Republika Srbija postigla u prethodnom periodu, ministar finansija je rekao da ove godine očekujemo privredni rast od 6,5 odsto, i to prema konzervativnim procenama, i podsetio da je Srbija u prošloj, pandemijskoj godini, imala pad od tek jedan odsto, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Siniša Mali je rekao i da je javni dug na nivou od 55,5 odsto, da je stopa nezaposlenosti pod kontrolom, i da je Republika Srbija imala tri paketa pomoći i podrške privredi i građanima Srbije, vredna oko osam milijardi evra, te da su znatno pomogla privredu, sačuvala radna mesta i životni standard građana Srbije.

Govoreći o kapitalnim investicijama u Srbiji ministar finansija je rekao da one čine 7,2 odsto BDP-a ove godine, te da će u Srbiji do kraja godine biti u izgradnji 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

On je istakao i da su izgrađene i otvorene tri kovid bolnice u Srbiji, kao i da je postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike vakcina.

Siniša Mali je istakao i značaj posete nemačke kancelarke Angele Merkel Republici Srbiji.

"Kad Nemci dolaze u Srbiju - to dovoljno govori"

Predstavnici EBRD su, između ostalog, pohvalili ekonomske uspehe Srbije i istakli da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom finansija.

Sastanku su, u ime EBRD, prisustvovali i regionalni direktor za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i regionalna direktorka za Centralnu i Jugoistočnu Evropu za Sektor održive infrastrukture Nandita Paršad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 149 idi na stranu