"Kad Nemci dolaze u Srbiju - to dovoljno govori"

Ove nedelje donose se četiri važne odluke za naše novčanike.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2021.

07:57

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Kao najvažnije - uvodi se novi model fiskalizacije. Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, bili mali ili veliki, a država je najavila da će dati subvencije kako bi pomogla privrednicima da uređaje nabave.

Čemu zapravo služi ova promena i na koji način utiče na sve nas? Na tu, ali i na temu dolaska Angele Merkel u Srbiju, ministar finansija Siniša Mali govorio je jutros za Televiziju Prva.

Poseta Angele Merkel

"Izuzetno je važna poseta nemačke kancelarke, Nemačka je najveća ekonomska sila EU, to je velika pobeda za Srbiju i predsednika Vučića. Nama je Nemačka postala najveći spoljnotrgovinski partner, mi smo 5 puta povećali trgovinsku razmenu sa njima", poručio je Mali, te kazao da se ove godine očekuje da spoljnotrgovinska razmena bude šest milijardi evra.

U nemačkim fabrikama je 2014. godine radilo oko 17.000 ljudi, a danas oni upošljavaju više od 72.000 građana Srbije. naveo je on.

"Posle Nemačke sledi Italija, pa Kina na trećem mestu. Reč je o apsolutnom poverenju koje je izgrađeno za međusobnu saradnju, za dolazak još većeg broja investitora, za otvaranje fabrika. Srbija polako postaje lider po stopama rasta, postiže uspehe, posebno u poslednje dve godine, ali to nije moguće ukoliko niste faktor mira i stabilnosti u regionu i ukoliko niste povoljna, atraktivna destinacija za investitore“, naveo je on.

"Ako se interesuje ceo svet interesujemo se i mi; Srbija ima nešto što zaista vredi"

Čak i neformalno, tvrdi, volimo da kažemo da se radujemo dolasku nemačkih investitora, jer oni kada dođu, ovde ostaju, razmišljaju o svojim ulaganjima, a kada otvore jedan pogon, najčešće šire svoju proizvodnju.

"Kada imate toliko nemačkih kompanija koje dolaze, to dovoljno govori koliko se Srbija promenila", ocenio je.

Ministar je podsetio da strane direktne investicije u Srbiji proteklih godinu nisu ispod 3 milijarde evra. Napomenuo je da investitore ne dovode visoki iznosi subvencija, već je potrebno da zemlja bude i ekonomski i politički stabilna.

"Svaka zemlja daje subvencije, privlači investitore, jer žele da otvore nova radna mesta, fabrike na svojoj teritoriji. Samo pogledate kako je Srbija prošla u takmičenju za razne investicije koje su ovde završile, a konkurenti su nam bili Poljska, Češka, Mađarska, Brazil. Kada imate novac, gledate gde ćete izgraditi fabriku, a odjednom se na investicionoj mapi sveta pojavila mala, ali uspešna Srbija. Poslednjih godina strane direktne investicije nisu ispod tri milijarde evra, i u tom pogledu smo lideri u regionu, jer se u našu zemlju slije više od 60 odsto investicija. Nije slučajno 2012. godine stopa nezaposlenosti u Srbiji bila 25,9 odsto, a danas je oko 10, 11 procenata. Nije slučajno smanjena nezaposlenost, jer otvoren je veliki broj radnih mesta, fabrika“ rekao je ministar finansija.

Efiskalizacija

Postojeći sistem fiskalizacije datira iz 2003. godine, istakao je on, dodavši da Srbija novim modelom fiskalizacije ide u korak sa savremenim trendovima.

Sve o novom sistemu na novom sajtu budiefiskalizovan.rs

"Svaki fiskalni uređaj biće u stvarnom vremenu povezan sa Poreskom upravom. Juče sam u Privrednoj komori Srbije razgovarao sa privrednicima. Krećemo sa kampanjom, a već sutra će u dnevnim novinama biti brošura sa odgovorima na najčešća pitanja. Više informacija o novom modelu fiskalizacije može se naći i na sajtu budiefiskalizovan.gov.rs. Prelazni period za uvođenje efiskalizacije biće, na predlog privrede, šest meseci", najavio je Mali.

Što manje sive ekonomije imamo, to će, kaže, biti više prostora za povećanje plata i penzija, ali i za sprovođenje velikih projekata. S tim u vezi, Mali se osvrnuo i na činjenicu da se u ovom trenutku u Srbiji gradi sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Za uvođenje novog modela fiskalizacije, država će dati subvencije.

Srbiju čeka efiskalizacija: Predstavljamo 5 ključnih koraka za građane

"Po prodajnom mestu i fiskalnom uređaju po 100 evra", podsetio je ministar.

Kao još jednu važnu karakteristiku novog sistema fiskalizacije istakao je - fleksibilnost.

"Neće više biti starih fiskalnih kasa, moći ćete da, umesto toga, koristite tablet, mobilni telefon...", najavio je.

LPFR, VPFR, QR kod... Umesto kasa, u Srbiji će se koristiti računari, tableti i telefoni

Podsetio je i na nedavno usvojen Zakon o e-fakturama, koji će takođe doprineti velikoj promeni srpske ekonomije.
Isplata pomoći

Ministar Mali izjavio je da u novembru biti isplaćeno 30 evra građanima, te još 20 evra u decembru.

"Ne zaboravite, pre toga, 22. septembra penzionerima će biti isplaćeno i 50 evra pomoći", naglasio je Mali i podsetio da će takođe biti uplaćena i šesta rata novčane pomoći za auto-prevoznike (600 evra po autobusu) krajem ovog meseca.

Mali je precizirao da je ovogodišnja pomoć - treći paket pomoći privredi i građanima - vredna oko 260 miljardi dinara ili nešto više od dve milijarde evra. Sa prethodna dva paketa pomoći, to je ukupno skoro osam milijardi evra.

Nikome nije lako, kaže on i dodaje da je sve ljude manje-više pogodila pandemija koronavirusa, ali da je država sprovela adekvatne mere podrške.

Šta će biti sa sredstvima MMF-a?

Međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio je prošlog meseca Srbiji 627,6 miliona Specijalnih prava vučenja (SDR), što je ekvivalentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra.

"Taj novac možemo da iskoristimo da vratimo stare, skupe dugove koji su ostali iz prošlosti, da bismo narednim generacijama ostavili čist tanjir. Razmišljamo još šta ćemo i kako", poručio je ministar, dodavši da predstoji i Misija MMF-a u oktobru..

Ministar finansija naglasio je da je sačuvana makroekonomska stabilnost zemlje, pošto je javni dug na nivou od 55,5 odsto BDP-a, kao i da će Srbija u 2021. imati rast BDP-a između 6,5 i sedam odsto, po čemu ćemo, zajedno sa rezultatima iz prošle godine, biti prva, druga ili treća zemlja u Evropi.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: