Kakvu poruku šalje poseta Angele Merkel?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas kancelarku Nemačke Angelu Merkel, koja dolazi u zvaničnu posetu Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2021.

10:10

Kakvu poruku šalje poseta Angele Merkel?
Ilustracija: Profimedia

Nemačka je među najvećim investitorima i najznačajniji je spoljnotrgovinski partner Srbije. Protekle decenije nemačka ulaganja bila su 1,88 milijardi evra, a trgovinska razmena dveju zemlja dostigla je prošle godine 5,3 milijarde evra.

Nemačke investicije u Srbiji rastu – samo u prvom tromesečju ove godine premašile su 46 miliona evra, prenosi RTS. U Privrednoj komori kažu da je i u otežanim uslovima pandemije interesovanje nemačkih privrednika za nova ulaganja ili širenje poslovanja u našoj zemlji veliko.

"Nemačka jeste jedan od najvećih investitora u Srbiji, blizu 700 kompanija sa većinskim i stoprocentnim nemačkim kapitalom posluje u našoj zemlji. Imaćemo velike i važne investicije kada je u pitanju auto-industrija, i to govorimo o najmodernijim tehnologijama, imaćemo nove investicije kada su u pitanju centri za razvoj", kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

"Ugovorili smo liniju renomirane nemačke kompanije, snabdevaćemo i zemlje regiona i Evrope"

Finansijski analitičar Branislav Jorgić ističe da je poseta Angele Merkel pre svega politička, ali da je to i dodatni signal za nemačke kompanije da investiraju u Srbiji.

"Radi se o velikom broju investicija, pre svega visokotehnološkim koje zahtevaju zapošljavanje obučene i visokostručne radne snage, sa dosta velikim platama što pozitivno utiče na formiranje našeg bruto društvenog proizvoda", dodaje Jorgić.

Nemački poslodavci preneli su i nemačku praksu, insistiraju na dualnom obrazovanju.

"Naša kompanija investira u razvoj ovde, ali i pomaže u obrazovanju. Ulažemo u usavršavanje budućih zaposlenih, jer vidimo ovde potecijal za naše kadrove", navodi Rajner Beker, generalni direktor "MTU Srbija".

U Nemačku najviše izvozimo delove za vozila i mašine, generatore, izolatore, maline i preparate za čišćenje. A na listi najtraženijih uvoznih proizvoda sa tamošnjeg tržišta su dizel-automobili. Evidencija Ministarstva finansija pokazuje da više od 11.000 privrednika u Srbiji posluje sa nemačkim partnerima. A mreža dobavljača se širi.

Nemci fokusirani na Srbiju: Gde su najviše investirali i gde još ima potencijala?

"Privreda komora Srbije je prošle nedelje predstavila i prvu onlajn platformu za umrežavanje dobavljača pre svega sa nemačkim kompanijama, i to dobavljača iz celog regiona", naglašava Čadež.

Pored poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, među najperspektivnijim sektorima koji mogu dobro da prođu na nemačkom tržištu su drvna industrija i proizvodnja nameštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: