Mali: Efiskalizacija najvažniji projekat, država spremila šest milijardi subvencija VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali najavio je zakonske izmene i uvođenje novog modela fiskalizacije, te subvencije kojima će država pokriti privredi deo troškova.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 09.09.2021.

13:41

Mali: Efiskalizacija najvažniji projekat, država spremila šest milijardi subvencija VIDEO
Foto: Ministarstvo finansija

Zakonskim izmenama koje će biti utvrđene na sednici Vlade Srbije sledećeg četvrtka i upućene Skupštini na razmatranje i usvajanje biće predložen prelazni period za novu, efiskalizaciju od 1. novembra do 30. aprila sledeće godine, izjavio je danas Mali.

On je na brifingu za medije objasnio da se šestomesečni prelazni period uvodi na predlog privrede i da bi on bio dovoljan da svi privrednici prihvate novi model.

Mali je rekao da je projekat efiskalizacije najvažniji projekat za Ministarstvo finansija i državu, ali i privredu i građane, kao i da će svi vrlo brzo videti velike koristi od uvođenja novog modela fiskalizacije.

Ministarstvo finansija će u narednih nekoliko dana utvrditi detalje programa subvencionisanja obveznika za pokrivanje troškova primene novog modela fiskalizacije, a u budžetu je za te svrhe izdvojeno šest milijardi dinara, dodao je on.

Mali je najavio još jednu zakonsku izmenu, a ona propisuje da više neće biti potrebe za defiskalizacijom kasa.

Očekuje se da se predlozi ovih zakonskih izmena pred poslanicima u Skupštini Srbije nađu u prvoj nedelji oktobra.

Sledećeg ponedeljka u Privrednoj komori Srbije biće održan sastanak sa privrednicima na kome će se između ostalog razgovarati o subvencijama privredi za primenu zakona, a kako je rečeno u današnjem razgovoru predstavnika Ministarstva finansija sa novinarima, sadašnja razmišljanja idu u tom pravcu da se subvencije daju poreskim obveznicima direktno.

Polovina ne šalje dnevne račune

Ministar je rekao da, osim što je postojeći sistem fiskalnih kasa zastareo on se pokazao i kao neefikasan jer, kako je naveo, istraživanja pokazuju da skoro 50 odsto fiskalnih kasa ne šalje svoje dnevne račune u centralu Poreske uprave.

"Novi sistem fiskalizacije podrazumeva da postoji mali uređaj, koji je sve vreme u onlajn komunikaciji sa Poreskom upravom, dakle komunicira s njom u realnom vremenu. Svaka komunikacija i svaka transakcija koja se dešava, se u realnom vremenu odslikava i na softveru, odnosno serveru Poreske uprave", objasnio je ministar Mali.

Istakao je da će to pomoci i poreskim inspektorima da mogu lakše da utvrde ko ne izdaje račune i znaće se gde treba da se uputi poreska kontrola. Prema njegovim rečima , fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da on bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom. Od efiskalizacije, kako je rekao, koristi će imati i potrošači.

"Oni će biti najveći kontrolori tog sistema jer svaki račun koji se izdaje imaće kju ar kod. Dakle vi u trenutku kada skenirate kju ar kod telefonom ili ako ga dobijete elektronski, automatski vam sistem kaže o čemu se radi, jer se oslikava zeleno ako je račun ispravan a crveno ako je račun fejk", naglasio je Mali i dodao da isti signal ima i Poreska uprava.

Naveo je da je iskustvo u svim zemljama gde je novi sistem uvođen, pokazalo da su veliki oslonac uvođenju bili mobilni operateri.

"Zato smo i mi imali sastanke sa Telekomom, Telenorom i sa A1 i oni će izaći sa svojim ponudama za privredu i obezbeđivaće neophodne elemente, printere, fiskalne račune, vaj faj konekciju i slično. Svoje proizvode tržištu oni će ponuditi u oktobru", rekao je Mali. Opraštamo se od godišnjih servisa, papira...

Objasnio je da će e-fiskalizacija biti ušteda za privredu, jer neće biti godišnjih servisa kasa, papira, sertifikata uređaja, a i mnogo je veća fleksibilnost novih uređaja

Ministar je ponovio da privreda neće imati nikakav trošak oko uvođenja novog fiskalnog sistema, a za pokrivanje tih troškova u budžetu je obezbeđeno šest milijardi dinara.

Prva verzija načina na koji će država da subvencioniše one koji budu uvodili novi sistem, privrednicima će biti predstavljena u ponedeljak a kako je pojasnio Mali ove pare će država zaraditi kroz bolju naplatu za samo par meseci primene novog sistema, tako da to za nju neće biti trošak nego investicija.

Objašnjeno je i da je račune moguće izdavati i kad se internet veza prekine.

Naime, poreski obveznici će biti dužni da imaju najmanje jedan lokalni procesor fiskalnih računa po prodajnom objektu, koji će beležiti i elektronski potpisivati sve obavljene transakcije do ponovnog uspostavljanja internet veze.

Ovako će biti rešavan i problem obveznika koji posluju u područjima sa slabijim internet signalom.

Mali je najavio i kampanju približavanja građanima i privredi e fiskalizacije i naveo da po bilbordima već postoji tizer naziva "Čist račun, duga ljubav" iz koga će proizaći velika kampanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: