Uskoro nove subvencije: "Govorimo o uštedi od 3.000 dinara"

Cilj davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela je da se smanji potrošnja energije na nacionalnom nivou i da se ujedno čuva zdravlje životne sredine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2021.

12:44

Uskoro nove subvencije:
Ilustracija: Borislav Bajkic/Shutterstock

To je danas u Malom Zvorniku izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, nakon obilaska rekonstruisane HE "Zvornik" i nove toplane u ovom gradu.

"Raspisali smo javni poziv 3. septembra za dodelu subvencija za solarne panele. Procedura je ista kao što je bila u slučaju zamene stolarije. Očekujem da početkom oktobra potpišemo ugovore sa lokalnim samoupravama, a koliko su oni opredelili novca u budžetu za ovu namenu, toliko će izdvojiti i Ministarstvo", rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Građani će plaćati samo fiksni trošak od 700 dinara"

Posle toga, istakla je ona, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati panele i ka građanima.

"Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati i isplati se za oko šest godina, a rok trajanja panela je 25 godina, što znači da govorimo o uštedama od oko 3.000 dinara na mesečnom nivou na prosečan mesečni račun od oko 3.500 dinara i prosečnu potrošnju od 400 kilovat-sati. Pritom će građani plaćati samo fiksni deo", rekla je Mihajlovićeva.

Kako da proizvodite struju u svom domu? Ovo su koraci

Ona je naglasila da je Ministarstvo novim zakonom i pratećim podzakonskim aktima pojednostavilo proceduru za ugradnju solarnih panela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: