Da li je rastu cena kvadrata došao kraj?

Nakon nekoliko meseci intenzivnog rasta cene kvadrata i tražnje, čak i u letnjim mesecima, novi podaci za avgust pokazuju promenu u dosadašnjem trendu.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 07.09.2021.

19:04

Da li je rastu cena kvadrata došao kraj?
Foto: carballo/Shutterstock

Za razliku od prethodnih meseci kada je rast u određenim gradovima u Srbiji išao i preko 10 odsto, sada je najviši zabeležen rast iznosio tek tri procenta.

Uz taj podatak, ono što je mnoge podstaklo da se zapita da li je ovo signal koji bi mogao da znači početak hlađenja tržišta, jeste činjenica da je cena kvadrata u avgustu u većini opština stagnirala. Pet lokacija zabeležilo je čak pad vrednosti kvadrata.

Pomenuti najveći rast cena u avgustu od 3,07 odsto je zabeležen u Novom Sadu i to u Novom naselju gde se kvadrat cenio 1.442 evra. Najskuplji kvadrat istovremeno je i dalje u samom centru Beograda, i iznosi 2.594 evra.

S druge strane, najveći pad vrednosti cena kvadrata ovog meseca je zabeležen u Pančevu i to za 3,95 odsto, te je tamo cena kvadrat 972 evra u proseku.

Kako za "Blic Biznis" kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, tek kada ponuda bude veća od tražnje, i to u većim gradovima, možemo da očekujemo pad cena nekretnina.

"Takođe, onog trenutka kada građani prestanu da kupuju stanove za keš, kada prestane ta linija finansiranja možemo da očekujemo da će cene pasti", kaže Rodić. A prema najnovjim podacima, čak 80 odsto kupljenih stanova u oboj godini je upravo kupljeno sa kešom.

"Još jedan faktor, koji je presudan za pojeftinjenje, su cene građevinskog materijala, i onog trenutka kada on prestaje da poskupljuje možemo da očekujemo da će rast cena kvadrata stati", nastavlja Rodić.

Dalji rast u Mirijevu

Najveći rast cena nekretnina u Beogradu je u avgustu mesecu bio u Mirijevu. Cene su rasle za 2,67 odsto što znači da se kvadrat u avgustu cenio 1.269 evra. Na drugom mestu sa stopom rasta od 2,11 odsto je Voždovac, gde se prosečna cena kvadrata popela na 1.887 evra. Na Paliluli je zabeležen rast od 1,77 odsto i cene kvadrata su u avgustu iznosile u proseku 1.957 evra.

Ostatak opština je zabeležio stope rasta manje od 1 odsto. Na Vračaru prosečna cena kvadrata u avgustu je iznosila 2.390 evra, što znači da je stopa rasta iznosila 0,63 odsto.

Cene na Novom Beogradu i u centru grada su u avgustu maltene stagnirale. Cene na Novom Beogradu su rasle samo 0,05 odsto, tj. prosečna cena sada iznosi 1.968 kvadrata. U centru je zabeležen rast od 0,19 odsto, a prosečna cena je 2.594 evra.

Cena pada i u Novom Sadu

U Novom Sadu, najveći rast je beležilo Novo naselje sa prosečnim cenama kvadrata od 1.442 evra, što je rast od 3.07 odsto. Kvadrati u Grbavici, tj. njihove cene, su bukvalno stagnirali, što znači da su se prodavale kao i u julu po cenama od 1.651 evra.

U centru Novog Sada cene kvadrata su pale za 0,17 odsto i kvadrat se prometuje po ceni od 1.750 evra. U Podbari cene su još oštrije pale, tj. za 0,6 odsto i u avgustu se kvadratom trgovalo po ceni od 1.648 evra.

Kakvo je stanje u Nišu?

Za razliku od prethodnih nekoliko meseci kada je Niš bio apsolutni šampion po stopama rasta vrednosti kvadrata, u avgustu su brojke bila potpuno suprotne.

Cene na Bulevaru Nemanjića i na Panteleju se nisu mrdale, i ostale su iste kao i u julu, tj. kvadrat na Bulevaru je koštao 1.443 evra, a u Panteleju 1.000 evra. Cene su padale na Paliluli (za 3,57 odsto) gde je cena kvadrata 1.052 evra, i na Durlanu (za 2,11 odsto) gde je cena 929 evra.

Kragujevac i Pančevo na "leru"

U Kragujevcu je cena kao i u dobrom delu Srbije u avgustu stagnirala, a kvadrat se u ovom gradu u proseku prodavao za 810 evra. U Pančevu, koje je zabeležilo najveći pad vrednosti kvadrata od 3,95 odsto, se trgovalo po cenama od 972 evra za kvadrat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: