Incident na Novom Beogradu: "Ne nasedajte na priče o 'podmazivanju'"

U katastru Novi Beograd došlo je do incidenta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.09.2021.

10:50

Incident na Novom Beogradu:
Ilustracija: ANASTASIIAKU/Shutterstock

Jedna osoba je, prilikom podnošenja zahteva za promenu vlasnika u katastru nepokretnosti, uz svu potrebnu dokumentaciju predala i kovertu u kojoj se nalazilo 100 evra, saopštio je danas Republički geodetski zavod.

Stranka koja je podnosilac zahteva zakazala je svoj termin za predaju dokumentacije putem digitalnog servisa eZakazivanje i u predviđeno vreme bila primljena na šalter.

Kako je navedeno, iako je stranka bila upoznata sa digitalnim servisima katastra, čini se da je nasela na "kafanske priče" o korumpiranom katastru, gde se sve završava isključivo preko veze i zbog ovoga je stranka sebe dovela u potencijalno ozbiljan problem.

Prema Članu 368. Krivičnog zakonika delo ponude poklona ili druge koristi službenom licu kažnjivo je kaznom zatvora u trajanju do tri godine, podseća RGZ.

Prosečan mito u Srbiji 74 evra: Najpodložniji korupciji lekari i policajci

Službenici katastra odreagovali su u skladu sa zakonom i ispoštovali proceduru da slučaj prijave policiji i na lice mesta došla je forenzička ekipa i tim Uprave kriminalističke policije iz Odeljenja za borbu protiv korupcije.

Ceo slučaj sada je u nadležnosti policije.

Republički geodetski zavod apeluje na građane da ne nasedaju na priče da se u katastru mora "podmazati" kako bi posao bi završen i da za sve postoji "kombinacija".

Takođe, mole se građani da se o radu katastra isključivo informišu putem veb sajta RGZ-a www.rgz.gov.rs i da svu komunikaciju sa službama za katastar nepokretnosti obavljaju isključivo u pisanoj formi kako bi ostao zabezežen trag koji je moguće pratiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: