Na auto u Srbiji se čeka kao na dete: Dva proizvođača bila pametnija od drugih VIDEO

Zbog nedostatka čipova, nemački proizvođač automobila Dajmler (Daimler) šalje radnike širom Nemačke i Mađarske na čekanje i to već sledeće nedelje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2021.

08:27

Na auto u Srbiji se čeka kao na dete: Dva proizvođača bila pametnija od drugih VIDEO
Ilustracija: Deposithotos, VitalikRadko

U nekoliko fabrika proizvodnja će se potpuno ili delimično zaustaviti. Mediji prenose da nemačke fabrike automobila obustavljaju proizvodnju zato što im kasni isporuka čipova.

Zašto se u Srbiji nova vozila čekaju po nekoliko meseci? Da li će biti problem i da dođemo do auto-delova? O tome je Televizija Prva razgovarala sa Mirkom Rašićem, neovlašćenim serviserom i novinarom Vladimirom Srdanovićem, koji se ovog puta javio iz Kine.

U Srbiji je za prvih sedam meseci ove godine prodato oko 25 odsto više automobila nego prošle godine. Ima kupaca, ali nema dovoljno novih automobila. Ovo je sitacija na tržištu kakva se ne pamti. Postavlja se pitanje za koga je to dobro.

"Sada je teže kupiti auto nego ga prodati - jednostavno ih nema"

"Ovo nije prva kriza, prethodna je bila 2008. godine kada je Kina postala broj jedan na polju proizvodnje čelika i pojačala proizvodnju automobila - tada su se takođe čekali materijali za izradu automobila. Kia i Hjundai su, međutim, sada, predvideli krizu i pokupovali gomilu čipova, oni sigurno neće obustaviti svoju prodaju, kod njih nećete čekati", kazao je Rašić.

Mnogo više se, ističe, prodaju i telefoni, konzole i slično, a za čiju proizvodnju su takođe potrebni čipovi, stoga i to ima svoj udeo u celoj priči.

"Uz to, ne samo da su čipovi potrebni automobilima, ima problema i sa motociklima - oni se takođe čekaju. Glavni razlog je situacija sa kovidom, koji je uticao na ceo sve, imali smo, kao planeta, jednu veliku pauzu, sve onlajn prodaje su skočile za vreme pandemije", napominje Rašić.

On kaže da se na automobil u Srbiji čeka i do devet meseci. Priznaje da ne vidi drugo rešenje sem strpljenja, a najavljuje da će proizvođači automobila imati problema i 2022. godine.

"Čitava planeta se prebacila na onlajn svet, na rad na kompjuterima, pojačana je proizvodnja raznih uređaja - desktop računara, laptopova, tableta... To je dovelo do preko 400 puta veće potražnje čipova", kaže Srdanović.

Komšijske kompanije se udružile: Nit koja ih povezuje - čipovi

U Kini, dodaje, 90 odsto automobila na ulicama je novo, a mnogi imaju komponente pametnih automobila, što znači - još čipova.

"Imamo veliki problem i zbog zemljotresa u Japanu, odakle dolazi određen procenat materijala - pogašeno je dosta radnih mesta. Kina u međuvremenu radi na tome da se obezbede fabrike, problem nije do radne snage, već tehničkih problema, a da bi se to omogućilo potrebno je vreme", zaključuje Srdanović.

Detaljnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: