Vozom 200 na sat kroz "ukrase" Srbije

Spajanje železničkog koloseka na deonici Stara Pazova-Novi Sad na vijaduktu u plavnom delu Dunava završeno je.

Srbija

Izvor: RTS

Subota, 28.08.2021.

10:25

Vozom 200 na sat kroz
Ilustracija: Depositphotos, vlarub

Deonica je deo nove brze pruge Beograd–Budimpešta, duge oko 184 kilometra. Nenad Stanisavljević, pi-ar "Infrastrukture železnice Srbije", rekao je za RTS da se uz trasu brze pruge, istovremeno, uređuju i sve železničke stanice na toj deonici.

Stanisavljević je, naime, rekao da se osim modernih pruga i vozova brzine do 200 kilometara na sat, istovremeno uređuju i sve železničke stanice, a u ovom trenutku na potezu od Beograda do Novog Sada.

"Osim brzih vozova i kvalitetne železničke usluge, putnici dobiju i mnogo kvalitetniji ambijent za putovanje, što se postiže uređenjem stanica. Znamo da su u svim gradovima železničke stanice, posebno u manjim mestima, ukras tih mesta. Na ovaj način doprinećemo da se promeni potpuno okruženje mesta železnica, duž pruge od Beograda do Novog Sada, a kasnije do Subotice. Biće praktično urađene sve železničke stanice", ističe Stanisavljević.

"Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti"

Podseća da je na prvoj deonici od Beograda do Stare Pazove, koju rade kineske železnice i kineski partneri, stepen trenutne završenosti od 75 do 90 odsto, kao i da ceo projekat, u građevinskom smislu, treba da bude završen do kraja godine.

"Bitno je naglasiti da su železničke stanice objekti koji se praktično rade na kraju, kada se čitav projekat finalizira. Na prvoj deonici su u toku intenzivni radovi, rade se dve nove železničke stanice, jedna od njih je u Zemunu, druga u Batajnici", kaže Stanisavljević.

Stanisavljević dodaje da je na Novom Beogradu stanica centralna, kao i da će se ona raditi u skopu kompleksa nove autobuske stanice. Ističe da će na deonici od Beograda do Novog Sada biti ukupno 15 novih i rekonstruisanih stanica.

"Od toga se stanice Zemun i Batajnica grade kao novi objekti. Od Stare Pazove do Novog Sada imaćemo još dve nove stanice koje se potpuno grade – Sremski Karlovci i Beška", dodaje.

Oprez zbog bezbednosti

Kaže i da su u svim stanicima od Beograda do Novog Sada urađeni pothodnici koji olakšavaju putnicima kretanje kroz stanice, a pozvao je i korisnike objekata da ih koriste zbog bezbednosti, a kaže i da je bilo slučajeva da nove stanične zgrade budu išarane grafitima.

"Pozivamo da se to ne dešava", navodi.

S obzirom na to da je reč o vozovima brzine do 200 kilometara na sat, Stanisavljević poziva sve da u cilju zaštite ne prilaze prugama.

Hrvati dočekali "spajanje", ali ne i "nizinsku prugu"

"U najvećem delu pruge ti radovi nisu gotovi, ali ne govorimo o staničnom prostoru od Beograda do Novog Sada, gde na velikom delu, duž cele trase postoje zaštitni zidovi od buke, koji istovremeno predstavljaju i fizičku zaštitu. Kod vozova od 200 kilometara na sat ne sme da se dogodi ništa nepredviđeno na pruzi, radi bezbednosti voza i putnika i ostalih učesnika u saobraćaju", kaže Stanisavljević.

Ističe da su postavljene zaštitne barijere, s obe strane pruge, koje sprečavaju da neko fizički dođe ili pređe prugu.

"Ukidaju se putni prelazi"

Prema rečima Stanisavljevića, duž trasa neće biti ukrštanja putnih prelaza.

"Svi putni prelazi se između Beograda i Novog Sada, a kasnije od Novog Sada do Subotice ukidaju. Upravo je zato samo na deonicu od Stare Pazove do Novog Sada izgrađeno preko 60 novih objekata – podvožnjaci, nadvožnjaci, koji treba da garantuju bezbednost", dodaje.

Nenad Stanisavljević zaključuje da će sve železniče stanice koje su na potezu od Beograda do Novog Sada bite završene do kraja godine.

"Radovi na deonici od Novog Sada do Subotice još nisu počeli. Oni se očekuju, a 33 meseca je rok za završetak radova od početka, a sve železničke stanice će biti rekonstruisane", objašnjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: