Prelilo se i na Srbiju: "Vlada će pratiti situaciju"

Trenutno je veoma nezahvalno davati bilo kakve projekcije o daljem kretanju cene suncokretovog ulja, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.08.2021.

15:01

Prelilo se i na Srbiju:
Ilustracija: Kzenon/Shutterstock

Kako poručuju, to je tako, pre svega, jer je žetva suncokreta na samom početku, što znači da će se cene formirati tek u narednom periodu.

Očekivanja su, navode za B92.net, da će ovogodišnji rod suncokreta u Srbiji biti u rangu prošlogodišnjeg kada smo imali dovoljno sirovine za sopstvene potrebe i izvoz.

"Istovremeno, suncokret je berzanska roba na čiju cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje u celom svetu, pri čemu sa posebnom opreznošću ističemo trend rasta cena hrane u svetu koje su tokom pandemije dostigle svoje istorijske maksimume", kažu u tom ministarstvu za naš portal.

Cena ulja u Srbiji nastavlja da divlja, jedan mesec će biti odlučujući

Može se, tvrde, konstatovati da se na svetskim berzama startovalo sa visokom otkupnom cenom suncokreta novog roda, koje su se prelile i na Srbiju, pa su poslednja trgovanja suncokretom na Produktnoj berzi po ceni od 55 dinara bez PDV-a.

"Poređenja radi, prošle godine u septembru, nakon žetve, otkupna cena suncokreta u Srbiji je iznosila oko 36 dinara bez PDV-a", ističu.

Prema njihovim rečima, Vlada Srbije će pratiti situaciju na tržištu i ukoliko bude potrebe, blagovremeno reagovati u okviru svojih zakonskih nadležnosti u cilju obezbeđivanja uredne snabdevenosti tržišta i održavanja cenovne stabilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: