Izgradnja regionalne deponije: "Kruševac lider u investicijama u komunalnu infrastrukturu"

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KFV.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.08.2021.

12:46

Izgradnja regionalne deponije:
Foto: Ministarstvo graðevinarstva, rudarstva i energetike

Radi se o ugovorima realizaciju projekata izgradnje regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom u Kruševcu.

Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13,7 miliona evra, a početak izgradnje je planiran za drugu polovinu 2022. godine sa planiranom rokom za završetak do kraja 2024.

"Ovom investicijom osetno poboljšavamo kvalitet života za građane celog Rasinskog okruga. Centar će imati regionalni karakter sa dovoljnim kapacitetom da pored grada Kruševca i okolne, opštine Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin, Brus i Blace, takođe mogu na propisan način da odlažu komunalni otpad. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije. Ekološki planovi imaju prioritet. Naš plan je da u narednih pet godina uložimo više od četiri milijarde evra i izgradićemo komunalnu infrastrukturu u oko 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiju", rekao je ministar Momirović, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar je naglasio da je Kruševac apsolutni lider u investicijama u komunalnu infrastrukturu i ekološkim projektima.

"Moram da podsetim da smo ovde izgradili najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda i da smo izgradili 60 kilometara nove komunalne infrastrukture", naveo je Momirović.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da će veoma zadovoljna što će ovim projektom biti rešeno veoma značajno pitanje zaštite životne sredine.

"Zahvaljujem se i ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i KFV. Ovo nije prvi projekat koji radimo zajedno, što pokazuje da smo primer dobre prakse i da ćemo nastaviti uspešnu saradnju", navela je gradonačelnica Palurović.
Foto: Ministarstvo graðevinarsta, rudarstva i energetike
Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji, u oblasti otpadnih su završene investicije ili je realizaciju u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici sa preko 350 hiljada stanovnika, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za dva regiona sa centrima u Kruševcu i Vranju, sa preko 360 hiljada stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: