"Med možete da pronađete i za 500 dinara, ali on nije video pčelu"; Tegla bagremovog - 1.700

Bagremov med ove godine biće kao suvo zlato.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 17.08.2021.

14:44

Foto: Depositphotos, oksixx

Godina je izuzetno loša, meda ima vrlo malo, pa mu je i cena skočila na 1.200 dinara kod pčelara, a u radnjama i 1.700.

Mrazevi i suša doveli su do pada proizvodnje. Ipak, pčelari ne očekuju neku veliku zaradu, jer, kako kažu, sav novac će morati da iskoriste kako bi pokrili troškove proizvodnje.

"Cena meda kod pčelara je skočila na nekih 1.000 do 1.200 dinara", rekao je za Novosti Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Dodaje da ga ima vrlo malo ove godine i to što se dobije odmah ide u izvoz.

Preko 90 odsto falsifikata na tržištu: Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med VIDEO

"Bagremov med u trgovinama je između 1.500 i 1.700 dinara za kilogram. Nemamo još podatke kakva će biti godina. Bagremovog meda je možda bilo na 20 odsto teritorije, a i tu je on bio ispod polovine prosečnog prinosa. Prošle godine smo imali i stare zalihe, a sada ih nemamo. Ni sa drugim vrstama meda neće biti bolja situacija. Ili je izmrzao ili nije medio", navodi Živadinović.

Predsednik SPOS objašnjava da tu gde je bilo bagremovog meda, bilo ga je upola od prosečnog prinosa. Izvoz je mnogo doprineo da poskupi, jer je to najtraženiji med na svetu. Zbog dobre cene, pčelari su se odlučivali da ga prodaju.

Kako je ispričao Živadinović, ovakva situacija sa bagremovim medom, ali i cena, biće plodno tlo za falsifikatore. Lažnom medu ne može se stati na put. U SPOS uvek apeluju na građene da kupuju na proverenim mestima i da ne nasedaju na niske cene. Med možete da pronađete i za 500 dinara, ali on nije video pčelu.

U uzorcima "meda", meda ni u tragovima, ali čega sve ima i da li je opasno? VIDEO

Bagremov med se otkupljuje na veliko za nekih šest do sedam evra po kilogramu. Zasad je jedino dobra suncokretova paša, ali se ovaj med u Srbiji ne upotrebljava toliko kao druge vrste. Livadska paša nije bila loša, ali je podbacila lipova.

Cene

Suncorketov - 600 do 900

Livadski - 1.000 do 1.500

Cvetni - 800 do 900

Lipov - 900 do 1.100

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: