Beogradska berza dobila novog vlasnika

Atinska berza sprovela je sve neophodne radnje i dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti RS za sticanje 10,24% ukupnog broja akcija Beogradske berze.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Things/Shutterstock
Ilustracija: Things/Shutterstock

U zvaničnom saopštenju Beogradske berze o promeni vlasničke strukture i novom strategijskom pristupu navodi se da berze udružuju snage kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije.

Ova saradnja se, kažu, bazira na dva principa: zajedničkom ubeđenju da bi respektivna tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija i zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno rešavati rastuće probleme i bolje servisirati potrebe izdavalaca koji dolaze iz EU i iz međunarodnog okruženja.

"Istovremeno, Beogradska berza, kao organizator tržišta, je donela odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i migraciji trgovačkih aktivnosti na trgovačku platformu Atinske berze, unapređujući na taj način likvidnost i raspon usluga zajedničke trgovačke platforme. Svi učesnici na tržištu će imati mogućnost ostvarivanja koristiod proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja", poručuju iz Beogradske berze.

U narednoj fazi, Beogradska i Atinska berze će blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije - Ministarstvom finansija u pravcu daljeg strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, a kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi.

Socrates Lazaridis, direktor Atinske berze tim povodom izjavio je da ATHEX kao organizator tržišta i javno društvo raspolaže neophodnim iskustvom kako bi pružio podršku Beogradskoj berzi u naporima da razvije svoje tržište kapitala kroz ovo strateško partnerstvo.

"BELEX zajedno sa Kiparskom berzom i Atinskom berzom na zajedničkoj trgovačkoj platformi predstavlja novi korak ka našem dugoročnom cilju održivog poslovanja putem unapređenja zajedničke likvidnosti i širenja naše regionalne mreže", rekao je.

Siniša Krneta, direktor Beogradske berze ocenio je da ovo partnerstvo predstavlja organski nastavak dugogodišnje uspešne saradnje i rastućih poslovnih veza između Atinske i Beogradske berze.

"Kako bismo doprineli održivom razvoju srpskog tržišta kapitala, očekujemo da će nam ovo strateško i tehnološko partnerstvo pomoći da unapredimo tržišnu infrastrukturu tržišta, otklonimo investiciona uska grla, ubrzamo formiranje kapitala i generišemo brojne nove investicione prilike", naveo je.

Podsetimo, Beogradska berza, osnovana 1894. godine, uprkos prekidima u radu u svojoj istoriji, ostala je posvećena razvoju preduzetništva, investicione kulture i industrije tržišta kapitala u Srbiji od svog osnivanja. Nakon ponovnog početka rada 1989. godine, Beogradska berza je jedini organizator tržišta hartija od vrednosti u Srbiji. Obezbeđuje efikasan i transparentan mehanizam listiranja za kompanije, a brokerskim kućama i investitorima nudi platformu za trgovanje hartijama od vrednosti. Osim toga, BELEX nudi usluge koje uključuju diseminaciju tržišnih podataka, razvoj i kreiranje indeksa i edukativne treninge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu