"Radnike 'uvozimo' iz Bangladeša; obratićemo se državi"

Hotelijeri u Srbiji tražiće pomoć države u zapošljavanju radnika, najavio je direktor Udruženja hotelsko-restoraterske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

Izvor: Beta
Podeli
Georgi Genov; Foto: TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC
Georgi Genov; Foto: TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC

On je agenciji Beta rekao da će u septembru na Skupštini tog udruženja biti formulisan zahtev Vladi Srbije za olakšice u zapošljavanju radnika, oslobađanjem od poreza i doprinosa na zarade kako bi se većim platama zaustavio odlazak neophodnog kadra iz zemlje.

"Hotelima i restoranima nedostaje oko 15.000 radnika, a da bismo ih stimulisali da ne odlaze iz zemlje i da ne bismo bili prinuđeni da ih 'uvozimo' iz Bangladeša tražićemo od države da za novouposlene zarade budu oslobođene od poreza i doprinosa kako bi hoteli i restorani mogli da ih povećaju", rekao je Genov za Betu.

Dodao je da je jedan hotel već pregovarao o dolasku radnika iz Bangladeša i da je u poslednjem trenutku uspeo da ih nađe na domaćem tržištu, ali da "uvoz" iz te zemlje nije isključen kao rešenje za deficit radne snage na domaćem tržištu, pre svega konobara, kuvara, sobarica.

U hotelima nam rade radnici iz Indije i Bangladeša

On je rekao da se istovremeno moraju tražiti rešenja u školskom sistemu da se poveća broj obrazovanih za ta zanimanja.

U hotelima i restoranima Srbije, prema njegovim rečima, radi oko 46.000 radnika, a sa zaposlenima u kafićima, raznim kuhinjama u tom sektoru radi oko 76.000 ljudi. Genov je naveo da je popunjenost kapaciteta u gradskim hotelima od 30 do 70 odsto i da je bolja poslovna situacija nego prošle godine, ali da je smanjen broj turista u planinskim i banjskim centrima za 10-15 odsto jer su turisti ove godine odmor više koristili za odlazak na more.

Kako će se završiti turistička sezona prema njegovim rečima teško je proceniti jer dugoročnih rezervacija nema, a mesta se rezervišu nekoliko dana pred polazak na odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu