Nova tura državne pomoći? "Pod jednim uslovom"

Ukoliko situacija sa koronom ponovo bude ekstremna, država je spremna da dodatno pomogne autobuske prevoznike.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.08.2021.

14:11

Nova tura državne pomoći?
Ilustracija: Maja Marjanovic/Shutterstock

To je danas rekao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović posle razgovora sa predstavnicima prevozničkih kompanija, i dodao da je u ovom trenutku o tome preuranjeno govoriti, ali da će se situacija pratiti.

On je podsetio da su ministarstvo i Vlada Srbije podržali autobuske prevoznike tokom dve godine sa oko 30 miliona evra. Naveo je da su isplaćene i četiri rate subvencija za 694 autobuska prevoznika sa malo manje od 7.000 registrovanih autobusa, koje su iznosile 1,8 milijardi dinara, čime je spaseno 13.000 radnih mesta u tom sektoru.

"Jasno smo rekli našim kolegama autoprevoznicima da će Vlada Srbije uvek biti uz njih i nećemo dozvoliti da propadnu ako se korona bude razvlačila i imala i ubuduće razorne efekte. Bićemo uz njih samo pod jednim uslovom da čuvaju svoje kompanije i svoje zaposlene. Samo tako zajedno možemo izaći iz ove priče", rekao je Momirović.

On je ocenio da je osnovno da se prati dalji razvoj situacije sa koronom.

"Nažalost niko ne može da pretpostavi kako će izgledati tržište saobraćaja u narednim mesecima. Ukoliko stvari budu ponovo ekstremne, a nadam se da neće, mi ćemo sa adekvatnom pomoći izaći. Svakako ćemo dodatni vid podrške dati autobuskim prevoznicima. Ali u ovom trenutku je preuranjeno o tome govoriti", rekao je on.

Na pitanje kakav je stav ministarstva o merama koje prevoznici predlažu odgovorio je da da postoje neke sistemske mere koje je moguće promeniti i prilagoditi.

"O tome smo sada pričali. Još je rano za konkretnije stvari", rekao je on.

Predsednik odbora grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice PKS Milomir Radovanović ocenio je da je sastanak sa ministrom bio konstruktivan te da će se prevoznicima omogućiti da opstanemo u svom poslu.

Naveo je da su prisustvovali i predstavnici sedam saobraćajnih firmi, te da su imali imali zahteva u vezi prevazilaženju problema u poslovanju koje je vreme nametnulo.

"Problemi su u zadržavanju radne snage, i delu obnove voznog parka", istakao je on.

Još para od države sledeće godine? Vučić: Verujem u septembru i oktobru

Kako je naveo, 19 meseci prevoznici nisu otpuštali radnike, a državna pomoć im je puno značila, jer bez nje ne bi mogli da servisiraju obaveze.

"Izrazili smo neke zahteve koji se tiču, kratkoročnih i dugoročnih mera, da bi naša delatnost opstala, jer je reč o veoma fleksibilnoj delatnosti koja upošljava preko 20.000 radnika", rekao je on.

Istakao je značaj zadržavanja u ovoj delatnosti profesionalnih vozača, mehaničara i auto električara koji su atraktivni za mnoge druge delatnosti.

"Problem je nama prevoznicima sačuvati tu radnu snagu, pratiti njihove zahteve i u delu korekcije ličnih dohodaka. Kroz ovaj period nismo smanjivali zarade, nego smo i povećavali, da bi zadržali radnu snagu, da bi javni prevoz ostao u funkciju za građane", rekao je on.

Kako je naveo, ključni predlozi za ministarstvo danas su bili da se poveća povraćaj dela akcize za gorivo, isplata minimalca za vozače i automehaničare ako postoji mogućnost, kao i da lokalne samouprave nađu sredstva za očuvanje lokalnog javnog prevoza.

Ministar Momirović je sastanak iskoristio i kao priliku da prevoznike upozna sa potencijalima inicijative "Otvoreni Balkan" koja će omogućiti integraciju regiona i slobodan promet robe i usluga.

"Nama je cilj potpuno slobodan promet roba i ljudi, brža komunikacija, kako bi naši između ostalog i autobuski prevoznici našli svoj interes, podigli svoje poslovanje, dodatno razvili svoje biznise i zaposlili još više ljudi", rekao je on.

Ministru je pre šest dana pozlilo dok je obilazio radove na deonici auto-puta ka Požegi pa je imao hitnu operaciju slepog creva.

"Svašta može čoveka da zadesi. I u životu i na terenu. Dobro se oporavljam. To je sada iza mene. Želeo bih da zatvorim tu temu. Osećam se odlično", prokomentarisao je on danas svoje zdravstveno stanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: