Junajted grupa u Hrvatskoj pokrenula hajku protiv Telekoma i Srbije?

Dragan Šolak i Junajted grupa pokrenuli su, kako mediji prenose, brutalnu kampanju protiv Telekoma Srbija i države Srbije u hrvatskim javnim glasilima.

Izvor: Informer
Podeli
Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC
Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma, odgovorio je da su optužbe da preko fudbala šire geopolitički uticaj Srbije besmislene, te da se oni rukovode isključivo poslovnim interesima, za dobrobit njihovih korisnika i kompanije.

Dan za danom, zagrebačke dnevne novine Jutarnji list i nedeljnik Nacional objavili su opširne tekstove u kojima žestoko napadaju srpski Telekom, direktnog konkurenta Junajted grupe na regionalnom tržištu, ali i državnu politiku Srbije, optužujući ih da su krenuli u velikosrpsku ekspanziju i da iza kupovine prava na emitovanje utakmica Premijer lige stoji političkih interes zvaničnog Beograda protiv drugih država u regionu.

Kako piše Informer, Šolakova kompanija Junajted grupe nalazi se u ogromnom finansijskom problemu, na ivici bankrota: ima dugovanja od astronomskih 3,3 milijarde evra sa tendencijom povećanja na neverovatne četiri milijarde, beleži ukupni gubitak u poslovanju od 577 miliona evra, ove godine su ih napustili brojni novinari, da bi na kraju izgubili od Telekoma na tenderu za ekskluzivna prava na prenose utakmica Premijer lige.

Telekom se širi i na Severnu Makedoniju

Na tragu regionalnog sporazuma Otvoreni Balkan, srpski Telekom će u Severnoj Makedoniji uskoro osnovati kompaniju koja će se zvati "m:tel", isto kao Telekomove kompanije u Crnoj Gori i BiH, najavio je Vladimir Lučić.

"Po dobijanju dozvole nadležnih tela u Severnoj Makedoniji, prvo ćemo tamošnjim korisnicima nuditi uslugu satelitske televizije, a posle ćemo se proširiti na usluge mobilne telefonije i fiksnog interneta. Ovo ne bi bilo moguće bez sporazuma Otvoreni Balkan, koji relaksira ukupnu atmosferu u regionu, nosi sa sobom pozitivni duh, a za našu kompaniju je od ogromnog značaja", naglasio je Lučić.

Prema pisanju navedenog domaćeg lista, Dragan Šolak je prvo u Srbiji, a sada i u Hrvatskoj, organizovao medijsku kampanju u kojoj se iznose najprljavije neistine i manipulacije ne samo o Telekomu već i o državi Srbiji. Šolakova namera je, dodaje se, da prikaže kako širenje Telekoma u regionu bivše Jugoslavije ima za cilj političko jačanje Srbije, pa da na osnovu toga Evropska unija, odnosno pre svih Evropska komisija, zaustavi tržišnu dominaciju srpskog biznisa u regionu. On hoće da "ocrni sopstvenu državu i optuži je na Zapadu za velikosrpsku hegemoniju", kaže se u tekstu.

Pomenuti Jutarnji list i Nacional su, ističe se, osim širenja straha od Srbije, izneli i tvrdnje da će korisnici kablovskih televizija u toj zemlji ubuduće plaćati sportske sadržaje Telekomove "Arene sport" skuplje nego "Sport klub" Junajted grupe. Međutim, Vladimir Lučić, prvi čovek Telekoma Srbija, u gostovanju na TV Pink odbacio je sve optužbe i objasnio da Junajted grupa pune tri godine koristi oprobane mehanizme u borbi protiv konkurencije.

"Otkad je Telekom krenuo na put oporavka i ekspanzije, pre oko tri godine, neprestano smo na udaru Junajted grupe, koja koristi informativne medije u svom vlasništvu kao batinu za disciplinovanje konkurencije, a sada su krenuli da koriste i neke medije u regionu. Bukvalno sve što su ovih dana, kao i inače, pisali o nama je neistina i manipulacija, uključujući to da će usluge Arena sporta u Hrvatskoj poskupeti. Mi hoćemo da preko sportskih sadržaja povećamo broj korisnika i ojačamo prodaju reklamnog prostora na Areni, da uvećamo prihode i razvijamo kompaniju", objasnio je Lučić.

Podsetimo, na kanalima Arena sporta gledaoci ekskluzivno mogu da gledaju utakmice fudbalske Lige šampiona i Lige Evrope, špansku Primeru, italijansku Seriju A, američku NBA košarku, a od sledeće sezone korisnici Arene će imati na raspolaganju englesku Premijer ligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu