Menjaju se oznake na uređajima u Srbiji FOTO

U Srbiji uskoro počinje novo energetsko obeležavanje kućnih aparata, u skladu sa onim koje je na snazi u Evropskoj uniji od 1. marta ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2021.

14:39

Menjaju se oznake na uređajima u Srbiji FOTO
Ilustracija: Sergey Ryzhov/Shutterstock

Uređaji poreklom iz EU sa novom energetskom oznakom naći će se na srpskom tržištu verovatno i pre stupanja propisa na snagu, navodi se na sajtu Europa.rs.

Kako se dodaje, upotreba energetski efikasnih uređaja u domaćinstvu, zajedno sa poboljšanjem izolacije, novim prozorima i vratima, dovodi do značajne uštede energije i smanjenja troškova.

"Potrošač treba da zna šta znače energetske oznake na uređajima. Na tržištu ne smeju da se nađu uređaji koji nemaju energetsku oznaku. Važno je da se pobrinemo da su podaci koji stoje na nalepnici tačni. U Srbiji ne postoje laboratorije koje proveravaju da li su klima uređaji zaista u energetskoj klasi koja je na njima navedena. Projekat radi na unapređenju kapaciteta laboratorija u Srbiji kako bi se ispitale energetske karakteristike proizvoda i kako bi imali garanciju usaglašenosti sa svim važećim propisima", kaže dr Mirko Đapić sa projekta EU za energetsku efikasnost i eko-dizajn proizvoda.

Pobeda potrošača: Pravo na popravku električnih uređaja važiće 10 godina

Energetske oznake sada sadrže pojednostavljenu skalu energetskih razreda, od tamnozelene "A" – za energetski najefikasniji uređaj koji doprinosi smanjenju računa i emisije ugljen-dioksida, do crvene "G" – za najmanje efikasan uređaj, dok se kategorije "A+", "A++" i "A+++" više ne koriste. Nove oznake se prvo primenjuju na beloj tehnici (frižiderima i zamrzivačima, mašinama za veš i mašinama za sudove) kao i televizorima, dok će se oznake na sijalicama promeniti od 1. septembra 2021, a potom i na ostalim uređajima.

Kako se dodaje, osim oznake za energetsku klasu proizvoda, nove nalepnice na kućnim aparatima (registrovanim u EU bazi podataka) imaju i QR kod u gornjem desnom uglu, pomoću kojeg građani mogu saznati više informacija o proizvodu iz zvanične Evropske baze podataka o energetskim oznakama na proizvodima – EPREL. Proizvodi na našem tržištu moraju da zadovoljavaju zahteve za označavanjem koji su na snazi u Republici Srbiji, ali ne moraju nužno biti registrovani u EPREL bazi podataka.
Ilustracija: Pixel-Shot/Shutterstock
Većina građana Srbije (68 odsto) smatra da njihov lični angažman malo može doprineti energetskoj efikasnosti, dok samo jedna četvrtina njih veruje da njihovo domaćinstvo u velikoj meri može doprineti energetskoj efikasnosti, pokazalo je istraživanje kupovnih navika i poznavanja energetski efikasnih uređaja građana Srbije sprovedeno ranije ove godine za potrebe projekta.

U Republici Srbiji potrošnja energije je četiri do pet puta veća nego u zemljama Evropske unije, odnosno njenim starim članicama, i dva do tri puta veća u odnosu na zemlje u susedstvu koje su odnedavno u EU, što govori o potrebi za unapređenjem energetske efikasnosti u našoj zemlji.

Trošimo 4,5 puta više energije od komšija: "To znači da bacimo proizvodnju jedne elektrane"

"Podrška Evropske unije energetskom sektoru u Srbiji vredna je više od 830 miliona evra za period od 2000. do danas. Energetski sektor je u fokusu EU jer ima izuzetno veliki efekat na sve ostale sektore u društvu. Projekti koje EU sprovodi u energetskom sektoru smanjuju zavisnost od fosilnih goriva, povećavaju korišćenje obnovljivih izvora energije i povećavaju energetsku efikasnost", zaključuje se u tekstu objavljenom na navedenom sajtu.

U nastavku pogledajte šta se menja:
Foto: Printskrin/Europa.rs
U odnosu na stare oznake, osim novih klasa energetske efikasnosti ova oznaka sadrži drugačiji piktogram za zapreminu frižidera i zamrzivača (slika sa flašom i pahuljom), i drugačiji piktogram (slika sa zvučnikom) za nivo buke, kao i novu oznaku za klasu nivoa buke.
Foto: Printskrin/Europa.rs
Na novim oznakama na mašinama za sudove, pored promene u klasama energetske efikasnosti, potrošnja struje označena je u eko programu na 100 ciklusa, potrošnja vode označena je po ciklusu eko programa, označeno je trajanje eko programa, nivo buke i klasa.
Foto: Printskrin/Europa.rs
U odnosu na stare oznake, osim novih klasa energetske efikasnosti, na novoj oznaci za mašinu za veš potrošnja energije prikazana je u 100 ciklusa, označen je kapacitet za ciklus pranja, kao i potrošnja vode po ciklusima, označen je nivo buke i njegova klasa.
Foto: Printskrin/Europa.rs
Nove oznake sadrže nove klase energetske efikasnosti, potrošnju struje u 1.000 sati rada, potrošnju struje u načinu rada velikog promenljivog opsega (HDR) u 1.000 sati, oznake horizontalne i vertikalne rezolucije, a ne sadrže oznaku snage (W).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: