Nasledili ste nešto? Ne zaboravite na jednu važnu stvar VIDEO

Televiziji Prva obratila se gledateljka kojoj je u decembru prošle godine preminuo otac.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, AndreyPopov
Ilustracija: Depositphotos, AndreyPopov

Održana je, kaže, ostavinska rasprava i ona je kao njegova ćerka nasledila stan koji je pod kreditom, gotovinski kredit i automobil.

Kredit za stan je otplatila, keš kredit preuzela da otplaćuje, a automobil je odlučila da proda. Međutim, rečeno joj je da sa kupcem ne može da načini kupoprodajni ugovor dok sve nasleđeno ne prijavi Poreskoj upravi. To je, ističe, tada prvi put čula, jer joj nijedna banka, niti bilo ko drugi prethodno to nije tražio.

Interesuje je kakva je procedura kada je u pitanju naslednik prvog reda, te da li će je to prijavljivanje Poreskoj upravi koštati.

Prema rečima advokatice Marije Cvjetićanin, važno je da li ostavinski sud sprovodi u celosti ostavinsku raspravu ili je to bilo povereno javnom beležniku od suda.

Porez kakav do sada Srbija nije imala

"Ukoliko je bilo povereno javnom beležniku, onda oni podnose poresku prijavu na nasleđe, a ukoliko je ostavinski sud u celosti sprovodio ostavinsku raspravu u tom slučaju, će ona biti dužna da podnese poresku prijavu na nasleđe nadležnoj Poreskoj upravi. Biće oslobođena plaćanja poreza na nasleđe, te neće snositi trošak toga, ali je dužna da podnese poresku prijavu", razjasnila je Cvjetićaninova.

Kako je dodala, jednom poreskom prijavom se obuhvata celokupna imovina na koju se plaća porez na nasleđe, s tim da to ne važi za naslednike prvog reda - oni su tog troška oslobođeni. Za slučaj drugog naslednog reda, poreska stopa je 1,5 odsto, a 2,5 odsto važi za treći i svaki dalji nasledni red.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu