Španci ulaze u projekat "Jadar"?

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom o ekonomskim odnosima dve zemlje.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Jason Benz Bennee/Shutterstock
Ilustracija: Jason Benz Bennee/Shutterstock

Posebno je naglašena mogućnost intenziviranja saradnje u energetskom i rudarskom sektoru i učešća španskih kompanija u izgradnji novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, saopštilo je Ministarstvo.

Mihajlovićeva je rekla da su zakoni koji su doneti osnova za sprovođenje procesa energetske tranzicije i istakla da potencijali za saradnju dve zemlje u oblasti rudarstva nisu u potpunosti iskorišćeni.

Španci dobrodošli

"Hvala Vladi Španije na podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i na putu ka punopravnom članstvu u EU. Političke odnose trebalo bi da prati i bolja ekonomska saradnja, posebno u oblasti energetike. Usvojili smo četiri nova zakona koja su u skladu sa najvišim EU standardima. Imamo zakon o korišćenju OIE, koji je jako važan i koji predstavlja osnovu za novi investicioni okvir", rekla je ona.

Napomenula je da je vrednost projekata novog investicionog ciklusa 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti u oblasti OIE.

Srbija ove jeseni dobija digitalizovan rudnik i podiže se u svetskim razmerama

"Uskoro predstavljamo i knjigu projekata i španske kompanije su dobrodošle, s obzirom na iskustvo koje imaju. Postoji dovoljno prostora da saradnju u ovoj oblasti podignemo na viši nivo", poručila je ministarka.

"Znamo kako to da sprovedemo"

Njegova ekselencija Raul Bartolome, ambasador Španije, izazio je zadovoljstvo zbog činjenice da ne postoje nerešena pitanja u odnosima dve zemlje i istakao da ekonomska saradnja treba da prati odlične političke veze.

"Apsolutno smo posvećeni unapređenju ekonomskih odnosa, jer postoji veliki prostor za španske investitore, posebno zbog odličnih uslova koji postoje u Srbiji. Verujem da možemo zajedno da radimo na povećanju kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije. Znamo kako to da sprovedemo i nadam se da možemo da pomognemo. Takođe, postoji prostor za ulaganje naših kompanija u sve buduće projekte u rudarstvu", rekao je on.

Projekat "Jadar"

Na sastanku je bilo reči i o projektu "Jadar" i mogućnostima da kompanije iz ove zemlje učestvuju u radu budućeg rudnika.

"Nećemo dozvoliti izvoz litijuma iz Srbije"

Potpredsednica Vlade je ambasadora upoznala sa zakonskim okvirima i naglasila da će realizacija ovog i svih budućih projekata u rudarstvu zavisiti od toga da li su ispunjeni svi uslovi zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu