"Ako bismo rekli da nećemo uvoz mleka iz EU, ne bi dali da izvezemo bilo koje voće ili povrće"

Beograd -- Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sutra imati sastanak sa proizvođačima mleka u Srbiji, kojima će država pokušati da reši probleme.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, Lihodeev
Ilustracija: Depositphotos, Lihodeev

Svi ''inputi'' u njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji su skočili, a naročito nam je problem u centralnoj Srbiji, pošto su u Vojvodini dobili državno zemljište po povlašćenim cenama na osnovu stoke koju imaju, rekao je Nedimović.

On je gostujući na TV Tanjug istakao je da država daje subvencije po svakoj kravi od 25.000 dinara, premiju od sedam dinara po litri mleka, što po jednoj kravi kada se sve sabere bude 500 - 600 evra.

Takođe, Nedimović ističe da Srbija ima najveće subvencije u ovčarstvu u Evropi.

Napominje da stočari imaju problem sa visokom cenom soje i kukuruza i da će Srbija imati velike izazove u stočarstvu zbog visokih troškova proizvodnje i to ne toliko, kako je rekao, u uzgoju svinja već u proizvodnji mleka.

Nedimović ističe da postoji velika količina mleka sa niskom cenom na prostoru EU i da prema SSP-u, koji je veoma loše ispregovaran za poljoprivredu, nemamo sredstva za odbranu od takvih cena.

Magareće mleko iz komšiluka osvaja Evropu - litar 25 evra

"Ako bismo rekli da nećemo da dozvolimo uvoz mleka iz EU, sutra nam niko ne bi dao da izvezemo bilo koje voće ili povrće na prostor EU, jer su tako vezane klauzule", objasnio je Nedimović.

Ministar je rekao da je cene šljive ove godine veoma dobra, pošto je druga klasa oko 32 dinara po kilogramu, dok prva ide od 65 do 70 dinara.

Kako je naveo, hrana će posle korone sve više biti u fokusu i beležiće rast u narednim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu