Mali ugostio Sosu; "Ponovo možemo očekivati jedan od najboljih rezultata u Evropi" FOTO

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali primio je danas u oproštajnu posetu stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijana Sosu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Siniša Mali se zahvalio Sosi na odličnoj saradnji, i dodao da su u prethodnom periodu Republika Srbija i MMF imali zaista dobar i konstruktivan odnos, te da je u junu potvrđen i novi savetodavni aranžman naše zemlje i te međunarodne finansijske institucije.

Ministar Mali je podsetio da je Odbor direktora MMF-a, 18. juna potvrdio novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati 30 meseci, i koji predstavlja još jednu uspešnu potvrdu ekonomske politike Republike Srbije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Ono što je za nas posebno važno i što uvek želim da naglasim to je da je taj aranžman isključivo savetodavnog karaktera što znači da nam nije potreban novac od MMF-a, čak ni u vremenima svetske ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona", rekao je ministar finansija.

Prema rečima Siniše Malog, novi aranžman sa MMF-om je podrška nastavku reformskih procesa u Srbiji i prvenstveno je usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

"Akcenat će biti na daljim strukturnim i institucionalnim reformama, među kojima su dalja reforma javnih preduzeća i nastavak modernizacije Poreske uprave. Poseban fokus je na takozvanoj zelenoj agendi i u planu je izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast", rekao je Siniša Mali i istakao značaj unapređenja poslovnog okruženja, kao i sprovođenje odlučnih mera za suzbijanje sive ekonomije.

Saradnja sa MMF-om nam, dodao je, daje dodatni kredibilitet u međunarodnoj finansijskoj javnosti i njihova pomoć i saveti su za nas značajni, posebno u ovim, za ceo svet, teškim vremenima, jer želimo da održimo i unapredimo nivo privredne aktivnosti, a što dalje vodi ka poboljšanju životnog standarda građana Srbije.

Ministar Mali je istakao i dobre ekonomske rezultate Republike Srbije u prethodnom periodu, uprkos pandemiji koronavirusa. On je naveo da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila rast BDP od 1,7 odsto, a da u drugom kvartalu očekujemo rast između 12 i 15 odsto.

"Imajući u vidu tekuća kretanja, za ovu godinu možemo očekivati rast i od čak 7% i ponovo jedan od najboljih rezultata u Evropi. Podatak koji posebno ohrabruje jeste da smo u prvih šest meseci ove godine imali 1,72 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je 19 odsto više nego prošle godine", naveo je ministar Mali.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument - PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu