"Do kraja godine Srbija će prestići Hrvatsku"; Vučić: Nikad nije bilo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija za pet meseci prestići Hrvatsku po apsolutnom iznosu BDP-a.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.07.2021.

21:28

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

On je, odgovarajući na pitanje o kritikama koje dolaze iz Hrvatske, rekao da naša zemlja nikada nije imala BDP veći od Hrvatske.

"Srbija će za pet meseci preteći Hrvatsku po apsolutnom iznosu BDP-a", dodao je.

"Kada sam postao predsednik Vlade naš BDP je bio oko 33 milijarde a ove godine će biti 51 milijarda evra. Za to vreme BDP Hrvatske je sa 47 milijardi došao na nešto manje od 51 milijarde", naveo je on.

Vučić je rekao da će rast BDP-a u prvoj polovini godine biti oko 8,3 odsto i da će ove godine javni dug biti opet ispod 60 odsto BDP-a, to jest 59,3 odsto, a ako bi imali rast od sedam odsto onda će javni dug biti 58 odsto BDP-a ili ispod toga.

"Ekonomske stvari idu veoma dobro, to su dobre vesti, gradimo mnogo i veoma sam srećan zbog puteva što nikada toliko nismo gradili i gradićemo još
mnogo više", naveo je Vučić.

Kaže da ćemo do 1. decembra imati u izgradnji ne osam, kako je pre rekao, već možda i devet ili 10 autoputeva ili brzih saobraćanica, kao i da će već u februaru ili od 1. marta krenuti brzi vozovi od Beograda do Novog Sada.

To je ono što menja izgleda naše zemlje, poručio je Vučić.

O predlogu da se Tesla nađe na hrvatskim kovanicama

Na pitanje, kako komentariše izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da Tesla ima veze sa Srbijom koliko i Brus Li, rekao je da ne razume takav humor.

"Da hoću da se našalim rekao bih mu da su Brus Lija mogli da stave na njihove novčanice. Da su hteli, stavili bi Teslu na vrednije novčanice, a ne na one najsitnije", rekao je Vučić.

On je kazao da ne zna kakve veze Nikola Tesla ima sa Hrvatskom, tako da šale Milanovića ne razume.

"Nikola Tesla je Amerikanac srpskog porekla, od oca Srbina i majke Srpkinje. On je genije i on pripada celom čovečenstvu i u tom smislu može da pripada i Hrvatskoj", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: