Vučić posetio destileriju u Kniću: "Zato ćemo 147 miliona da uložimo i to će biti rešeno"

Knić -- Predsednik Aleksandar Vučić završio je posetu Kragujevcu i Kniću obilaskom destilerije "Aleksić Prvi" u mestu Guberevac kod Knića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC
Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

Ta destilerija najveći deo, čak 80 odsto svoje rakije "Gružanska nit", izvozi u inostranstvo.

Predsednika su ispred destilerije dočekali mališani u narodnoj nošnji, a najstariji u tri generacije Aleksića, Pera Aleksić, pokazao je predsedniku destileriju i objasnio mu kako teče proces pečenja rakije.

Aleksići, porodično preduzeće, rakiju proizvode na tradicionalan način, a nakon što se šljiva pasira u mašinama, sledi fermentacija u cisternama, a nakon toga se pune kazani, od čak 500 litara.

Nakon prve faze "pečenja" dobija se meka rakija koja se vraća u cisternu na 60 dana, a onda se ponovo u kazanima vrši redestilacija, ili "prepek".

"To je tradicionalni način pečenja rakije, nisu nam kazani ni nemacki ni kineski, ni od prohroma, već od bakra, što je najbolje za tradicionalno pečenje šljivovice. Sve se to odvija pod kontrolom stručnog lica, profesora Ivana Uroševića", ispričao je Aleksić.

On je istakao da izvoze rakiju širom sveta, da su najveći kupci iz SAD, Austrijalije i Kanade, uglavnom poreklom iz Srbije, ali da je sve više, kaže, piju i Amerikanci.

"Proizvedemo 50.000 litara godišnje, a 80 odsto ode u izvoz", rekao je Aleksić, dodajući da porodična firma brojim osam zaposlenih, i može da živi od proizvodnje rakije.

Predsednik Vučić upitao je šta je ono što nedostaje, i što može država da učini, a Aleksić je ukazao da je voda najveći problem.

"Zato ćemo 147 miliona dinara da uložimo u vodovod u Kniću i to će biti rešeno", rekao je Vučić.

On je ponovio da će velika novčana sredstva biti uložena u Kragujevac, Knić, da će to biti više nego u prethodnih 60 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu