NIS: Ne odustajemo od ključnih projekata, kako u biznisu, tako i u društvenoj odgovornosti

"Brzo se prilagođavamo, ažuriramo svoje planove i sve je usmereno na razvoj i nova ulaganja", kaže Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2021.

12:25

NIS: Ne odustajemo od ključnih projekata, kako u biznisu, tako i u društvenoj odgovornosti
Foto: NIS

U intervjuu za Magazin Biznis dodaje i da nastavljaju da svoj uspeh dele sa zajednicom u kojoj posluju, da ulažu u mlade ljude i digitalizaciju.

NIS je jedan od najvećih socijalnih investitora u Srbiji – kroz različite društveno odgovorne projekte, od 2009. godine do sada, uloženo je više od 4,1 milijarde dinara. Samo u prošloj godini, ova kompanija je u društveno odgovorne projekte uložila više od 290 miliona dinara, a prioritet je bila podrška zdravstvenim ustanovama i obrazovnom sistemu.

Kao primer Smirnov navodi program društvene odgovornosti "Zajednici zajedno", koji NIS sprovodi u saradnji sa lokalnim zajednicama u Srbiji od 2009. godine. Od tada je podržano više od 1.000 projekata i uloženo 1,4 milijarde dinara u projekte od značaja za razvoj kulture, obrazovanja i nauke, sporta, javnog zdravlјa, socijalne zaštite i zaštite životne sredine u ovim zajednicama.

Ove godine NIS je izdvojio 107,5 miliona dinara za finansiranje projekata koji su usmereni na unapređenje zaštite životne sredine u 12 partnerskih gradova i opština koji su obuhvaćeni programom "Zajednici zajedno" tokom 2021. godine.

"Program realizujemo uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, a sredstva će biti usmerena, na primer, na uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, unapređenje energetske efikasnosti kroz zamenu stolarije, sređivanje krovova i fasada, uređenje javnih gradskih parkova, sadnju autohtonih vrsti biljaka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera i drugo", navodi Smirnov.

NIS svoje društveno odgovorne projekte godinama unazad uspešno realizuje i kroz program "Energija znanja", koji podrazumeva saradnju sa školama i naučnim društvima u Srbiji, sa univerzitetima i fakultetima u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji, opremanje i adaptaciju kabineta u školama i na fakultetima u Srbiji i individualne programe – stipendiranje studenata.
Foto: NIS
"Program stipendiranja je, zapravo, naše ulaganje u razvoj visokoobrazovanog kadra za potrebe kompanije. NIS stipendira srpske studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji i do sada je stipendirano oko 130 studenata, od kojih je oko 50 već zaposleno u kompaniji", ističe Smirnov.

Posredstvom ovog programa, NIS sarađuje i sa vodećim fakultetima u zemlјi u oblasti digitalizacije, a na Elektronskom fakultetu u Nišu prošle godine otvoren je prostor za realizaciju zajedničkih projekata na polјu digitalizacije i novih tehnologija (coworking zona).

Svoje poslovne uspehe, način na koji se do njih dolazi, kao i napore da se osnaži zajednica u kojoj posluje, NIS transparentno predstavlja. S tim u vezi, Smirnov ističe da je NIS prva kompanija u Srbiji koja je objavila verifikovani Izveštaj o održivom razvoju u 2011. godini. Umaju ove godine NIS je objavio 11. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju, čime je javnost obaveštena o aktivnostima kompanije tokom 2020. godine – o poslovanju, ulaganjima u društveno odgovorne projekte, zaštiti životne sredine, zdravlјu i bezbednosti na radu, kao i o razvoju lјudskih resursa.

Što se tiče kor biznisa, zamenik generalnog direktora navodi da svi osnovni projekti ostaju.

"Sledeći važan projekat u Rafineriji Pančevo je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga (FCC), koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i biće urađen u narednim godinama. Sve je usmereno na razvoj i nove investicije", ocenio je Vadim Smirnov u razgovoru za Magazin Biznis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: