Letnja praksa u NBS: Obavlja je 34 studenta, od toga šest iz Republike Srpske

U Narodnoj banci Srbije u toku je letnja praksa koju obavljaju 34 studenta.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2021.

11:28

Letnja praksa u NBS: Obavlja je 34 studenta, od toga šest iz Republike Srpske
Foto: D.B.

Među njima je i šest najboljih studenata sa ekonomskih i pravnih fakulteta iz Republike Srpske.

Studenti letnju praksu obavljaju u 16 organizacionih jedinica NBS u Beogradu, kao i u Filijali u Nišu, u skladu sa ranije potpisanim memorandumima o poslovnoj saradnji, koje je NBS potpisala sa fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj.

NBS je jedina institucija u Srbiji koja je uspostavila saradnju sa svim ekonomskim i pravnim fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj, a praksu ove godine pored studenata iz Republike Srpske, obavljaju i najbolji studenti sa Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Prištini.

"Narodna banka Srbije postala je sinonim za stabilnost i poverenje, nosilac i oslonac ekonomske stabilnosti i održivog rasta naše privrede. Zbog toga želimo da znanje, iskustvo i veštine stečene višegodišnjim uspešnim radom prenesemo našim mladim kolegama, ali i da otvorenog uma saslušamo ideje koje donose nove generacije, i tako idemo u susret izazovima koje donosi budućnost. Posebno me raduje činjenica da će pored najboljih studenata iz Srbije, koji tradicionalno rade u NBS i koji NBS smatraju najpoželjnijim poslodavcem, po prvi put i najbolji studenti iz Republike Srpske obavljati praksu u Srbiji, i to u Narodnoj banci Srbije", izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

"Letnja praksa u NBS za mene predstavlja jedinstvenu priliku da steknem uvid u rad najznačajnije ekonomske institucije u Srbiji. Posebno mi je zadovoljstvo što, kao budući ekonomista, imam priliku da praktična znanja steknem u Sektoru za ekonomska istraživanja i statistiku. Oduševljena sam radnim kolektivom, stručnošću i susretljivošću zaposlenih koji su mi u svakom trenutku na raspolaganju. Ponosna sam što imam priliku da učestvujem u ovom značajnom projektu, koji predstavlja novu dimenziju saradnje između Republike Srpske i Srbije”, kaže studentkinja Vladana Ritan sa Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, sa prosečnom ocenom položenih ispita 9,86.

NBS od 1. jula do 31. avgusta organizuje letnju praksu za studente završnih godina studija prvog i drugog stepena na visokoškolskim ustanovama u Srbiji, za studente državljane Srbije koji studiraju na univerzitetima u inostranstvu, a 2019. potpisani su i memorandumi o saradnji sa fakultetima iz Republike Srpske, saopšteno je iz NBS.

NBS kao institucija koja neguje društveno odgovorno poslovanje, organizuje letnju praksu da bi studentima omogućila da teorijska znanja stečena tokom studija upotpune praktičnim radom i tako steknu preporuke za dalji razvoj karijere, a ujedno to je i način na koji se NBS upoznaje s talentovanim kandidatima. Studenti se tokom prakse upoznaju sa ključnim radnim procesima i načinom rada organizacione jedinice u kojoj obavljaju praksu i samostalno izrađuju radove na zadatu temu, koje zatim i prezentuju.

Do sada je ukupno 600 studenata pohađalo letnju praksu u Narodnoj banci Srbije. Prema obrazovnom profilu najveći broj studenata je ekonomskog, pravnog i informatičkog usmerenja, s tim da se svake godine upućuje poziv i studentima elektrotehnike, matematike, bezbednosti i mašinstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: