"Biljka budućnosti" dolazi i iz Srbije, a u Evropi je takođe tražena VIDEO

Širom Srbije u jeku je berba borovnica. Poslednjih godina, pored malina, i ovo voće je postalo svojevrstan brend naše zemlje.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Nedelja, 18.07.2021.

11:34

Foto: Printskrin, TV Prva

U Evropi se prepoznaje po dobrom kvalitetu i specifičnom ukusu. Koliko je ova voćna vrsta profitabilna i da li su neophodna velika ulaganja?

Borovnica je prethodnih godina čak prozvana i "biljkom budućnosti". Da li je to zapravo tako - za TV Prva otkrio je Mladen Šljivić koji se bavi uzgojem ovog voća.

"Pod borovnicom imamo četiri hektara, berbu smo završili pre dva dana i zadovoljni smo. Cena je varirajuća od sedmice do sedmice. Počela je sa šest evra, završila sa nekih 3,5 evra, tako da u proseku bude oko 5,2", kaže Mladen.

Kaže da oni imaju ugovorenu prodaju borovnice kao i cenu koja njima odgovara, te da nema problema sa tim.

Potvrđuje da je srpska borovnica izuzetno tražena u Evropi.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: