Borovnice na daljinski: Miroslav iz cele Evrope SMS-om kontroliše rod

Sve više poljoprivrednika u selima rudničko-takovskog kraja opredeljuje se za proizvodnju borovnice.

Srbija

Izvor: RTS

Subota, 17.07.2021.

13:37

Borovnice na daljinski: Miroslav iz cele Evrope SMS-om kontroliše rod
Foto: Depositphotos, photodesign

Procenjuje se da pod bobičastim voćem već ima više od 20 hektara. U jeku berbe proizvođači su zadovoljni kvalitetom, ali ne i otkupnom cenom.

Porodica Aničić se bavi proizvodnjom borovnice već nekoliko godina. Na 20 ari imaju 1.300 saksija, a po stablu uberu nešto manje od kilograma. Zadovoljni su ovogodišnjim rodom iako je i na njihov zasad u Ljutovnici uticalo promenljivo vreme.

"Bile su hladnoće, bili su toplotni udari i to se odrazilo. Ima par biljaka koje su nastradale, ali mislim da ću ih povratiti'', rekao je Miroslav Aničić za RTS.

Da bi ostvarili kvalitetnu proizvodnju puno se oslanjaju na savete stručnjaka.

"Najvažnije je praćenje, analiza zemlje, supstrata, lista i ploda. Bez toga ne može niko da očekuje i napamet da radi. To je uslov da bi se radilo, radila borovnica'', dodaje Aničić.

Uz stalnu edukaciju i pomoć čačanskih naučnika, Aničići, kažu, primenjuju i patente zemljaka.

Tako, sem u jeku berbe u zasadu ne moraju stalno da budu prisutni. U tome im pomaže daljinsko upravljanje sistemom za navodnjavanje.

‘'Meni je zasad 30 kilometara od kuće i pošto je meni posao specifičan, ja radim kao vozač, ali ja iz cele Evrope puštam sistem, uvid imam na daljinsko, na SMS poruku'', kaže Aničić.

Daljina im, ipak, ne pomaže u ostarivanju prava na subvencije, jer žive u drugoj opštini, a ni otkupna cena im ne ide u prilog, pa će deo roda otići u preradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: