Srpska kompanija prodala svoje rakete Grčkoj

Domaće kompanije EDePro i Green Power Turbine Systems jedine su iz Srbije koje su nastupile u Atini.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.07.2021.

18:27

Srpska kompanija prodala svoje rakete Grčkoj
Ilustracija: Yuri Smityuk/TASS/Profimedia

Tamo je, naime, organizovan najveći ovogodišnji sajam naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi DEFEA 2021. U pitanju su, dakle, firme koje se bave proizvodnjom i razvojem naoružanja i vazduhoplovnih sistema.

EDePro je, prenosi portal Tango Six, uspela da proda rakete G2000 grčkoj vojsci.

Zajedničkim nastupom dve kompanije prikazana su najnovija dostignuća iz oblasti raketne tehnike, vođenja i upravljanja projektilima, ali i turbomlaznog pogona.

"Sa zadovoljstvom možemo potvrditi da je Grčka armija novi korisnik naše rakete G2000, nakon njenog uspešnog testiranja na njihovom poligonu NAMFI na Kritu u maju ove godine. Drago nam je da se Grčka, jedna od zemalja sa najvećim vojnim budžetom u ovom delu Evrope odlučila za srpskog proizvođača", rekao je direktor marketinga i prodaje dve kompanije Lazar Igrutinović.

Inače, rakete G2000 i G2000/52 prikazane su svetskoj javnosti prvi put na sajmu naoružanja IDEX u Abu Dabiju 2017. godine.

Srpski motori na sajmu u Abu Dabiju, svrstali nas među najjače svetske sile

Unapređenje rakete sastoji od novog motora i u odnosu na ruski original koji je imao domet od 20 kilometara, domet je sada povećan na 40 kilometara.

Rakete su kompatibilne i mogu se lansirati iz istog sistema poput ruskog "BM-21" ili slovačkog "RM-70".

Kompanija Green Power Systems, koja je jedini proizvođač motora ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije, nastavila je aktivno učešće na sajmovima naoružanja i nakon nastupa na sajmu IDEX ove godine u Abu Dabiju izložila je svoju gamu turbo motora.

Posebno interesovanje vlada za turbomlazni motor TJE-200 motor koji se nalazi u serijskoj proizvodnji, kazao je Igrutinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: