Novi detalji: Sporazum koji nam "otvara" tržište od preko 180 miliona ljudi

Šta donosi sporazum kojim će biti omogućen pristup tržištu od preko 180 miliona ljudi?

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.07.2021.

15:30

Novi detalji: Sporazum koji nam
Ilustracija: r.classen/Shutterstock

Uprava carina preduzela je sve neophodne korake i spremna je za početak primene Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i EAEU, odnosno Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana, potpisanog u Moskvi 25. oktobra 2019. godine, koji stupa na snagu 10. jula 2021. godine.

Kako navode u saopštenju, novim Sporazumom, koji je sada proširen na još dve države – Republiku Jermeniju i Kirgisku Republiku, zadržan je visok stepen liberalizacije trgovine koji se primenjivao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom, uz dodatnu liberalizaciju za izvoz domaćih proizvoda u EAEU.

"Jedna od značajnih novina je da prema novom Sporazumu za odobravanje režima slobodne trgovine više ne postoji uslov tzv. 'direktne kupoprodaje'. To praktično znači, da se prema novom Sporazumu roba može kupovati i prodavati i na osnovu kupoprodajnih ugovora sa trećim licima-posrednicima, dok je odobravanje režima slobodne trgovine prema prethodnim sporazumima bilo moguće samo ukoliko se roba uvozila ili izvozila na osnovu ugovora između rezidenata države jedne ili druge strane", navode u Upravi carina.

Primera radi, u Republici Srbiji se može primeniti preferencijalni tarifni režim za robu preferencijalnog porekla Ruske Federacije, za koju se uz dokaz o poreklu i dokaze o ispunjenosti uslova direktnog transporta, u Republici Srbiji podnosi i faktura iz treće zemlje, npr. Evropske unije.

"Novi sporazum omogućiće pristup tržištu od 180 miliona ljudi za oko 99% robe sa domaćim poreklom, a njegovi ciljevi su proširenje i unapređenje međusobnih trgovinsko-ekonomskih odnosa, radi ubrzanja ekonomskog razvoja strana ugovornica i postizanja njihove proizvodne i finansijske stabilnosti, što između ostalog podrazumeva predvidivost i transparentnost trgovinskih transakcija", zaključuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: