Tvorac prve srpske digitalne valute za B92.net: Ne treba mi odobrenje NBS, planiram još jednu

Odobrenje za izdavanje belog papira kao izdavalac DVL nemam jer mi to nije potrebno, kaže za B92.net tvorac prve srpske digitalne valute Vladimir Pavićević.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2021.

15:10

Tvorac prve srpske digitalne valute za B92.net: Ne treba mi odobrenje NBS, planiram još jednu
Ilustracija: Depositphotos, monsit

Pavićević ističe da je članom 17. Zakona o digitalnoj imovini predviđeno da izdavalac može oglašavati inicijalnu ponudu digitalne imovine za koju nije odobren beli papir u određenim slučajevima.

Tako je, navodi on, zakonodavac predvideo da je to dozvoljeno ukoliko je vrednost digitalne imovine manja od 100.000 evra. "Emisiona vrednost DVL je 64.245 evra po srednjem kursu NBS na dan određivanja emisionog kursa DVL", objašnjava Pavićević i dodaje da je zakonodavac predvideo da objavljivanje belog papira koji nije odobren u skladu sa zakonom dozvoljeno pod uslovom da se prilikom njegovog objavljivanja i tokom inicijalne ponude digitalne imovine na koju se odnosi taj beli papir jasno navede da taj beli papir nije odobren.

S tim u vezi, Pavićević tvrdi da je, kao izdavalac digitalne valute "Lazar", sve prethodno navedeno jasno naglasio u oglasu za inicijalnu ponudu za upis i kupovine te digitalne valute i na sajtu dvl.rs.

On dodaje i da zahtev za izdavanje belog papira neće ni podnositi. "NBS kao nadzorni organ ne ulazi u sadržaj, niti garantuje ispravnost sadržaja u belom papiru u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini. Izdavalac je na svom sajtu i objavljenom oglasu naglasio da nacrt belog papira mogu videti svi potencijalni investitori i preuzeti ga bez plaćanja nadoknade", objašnjava Pavićević za naš portal.

Pavićević ne samo da smatra da je izdavanje DVL učinio u skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini i da nema mesta kaznenim sankcijama već najavljuje i još jednu digitalnu valutu.

"Realizovaću inicijalnu ponudu za kupovinu DVL, a nakon toga planiram da u skladu sa članom 17 izdam još jednu digitalnu valutu sa drugim karakteristikama", navodi.

Kaže i da će se, kada bude odlučio da izda digitalnu valutu u emisionoj vrednosti većoj od 100.000 evra, obratiti NBS ne samo za izdavanje, već i za dobijanje dozvole za pružanje usluga vezanih za digitalnu imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: