Beograd nije za svačiji džep: Bolje iznajmljivati nego kupovati stan?

Promene koje je globalna pandemija donela tokom proteklih godinu i po dana nisu zaobišle ni dinamično tržište nekretnina u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2021.

11:23

Beograd nije za svačiji džep: Bolje iznajmljivati nego kupovati stan?
Ilustracija: Sasa Dzambic Photography/Shutterstock

Manje migracija unutar zemlje i više vremena provedenog u kući doveli su do iznenađujućeg trenda pada tržišne vrednosti nekretnina za iznajmljivanje, dok se upravo suprotno dogodilo kada je u pitanju prodajna cena stambenih prostora u Beogradu.

Dok se situacija sa pandemijom polako umiruje, ekonomske posledice kao i promene u različitim industrijama nam tek predstoje, te ćemo ih svakako osećati u narednom periodu i u kategoriji nekretnina. Kada uzmemo u obzir da je grad Beograd najdinamičniji što se tiče tržišta nekretnina u Srbiji, jasno je da su upravo tu uočene najveće cenovne turbulencije tokom 2020. i prve polovine 2021. Ukupno gledano na nivou teritorije celog grada, a fokusirajući se na stanove, istraživanja pokazuju da su cene za izdavanje niže i to za 4,8%, dok su cene stanova za prodaju skočile za oko 21,1%.

Jeftinije nego u Beogradu: Navala Srba na nekretnine u Turskoj

Tradicionalno najpopularnija naselja u Beogradu, opštine Stari grad i Savski venac i dalje drže primat u pogledu cene kvadratnog metra stambenog prostora nekretnina za izdavanje, međutim, gledano u odnosu na proteklu godinu, trenutno je i tamo povoljnije iznajmiti stan, pokazalo je istraživanje koje je tokom maja sproveo Indomio portal. Kada pričamo o fluktuacijama cena kvadrata stambenih prostora u glavnom gradu, moramo uzeti u obzir i veliki broj stanova koji se na teritoriji Beograda iznajmljuju na kratke periode (takozvani stanovi na dan), te da su globalna kriza i smanjenje kretanja dramatično uticali na povećanje raspoloživih nekretnina za rentu, a posledično i na smanjenje cene mesečnog najma. Pa tako, najveći pad cene zabeležen je na Novom Beogradu (-8,1%), Savskom vencu (-5,6%), Starom gradu (-5,5%), Paliluli (-4,8%) i Voždovcu (-4,6%).
Foto: Indomio
Sa druge strane, zanimljivo je to da, dok su cene stanova na najam pale, osetna je promena cene kvadrata za kupovinu u gotovo svim beogradskim opštinama, te je sada potrebno izdvojiti više novca za nekretninu naročito u Zemunu, na Zvezdari i na Voždovcu, ali i na perifernim naseljima poput Grocke, Sopota, Surčina i Mladenovca.
Foto: Indomio
Tokom 2021.godine, cene stambenog prostora na prodaju u prestonici nastavljaju prikazuju kontinuiran rast, a jedan od faktora koji je doveo do tog porasta 5,2 – 21,1% (u zavisnosti od lokacije) za kvadratni metar je i veliki broj novoizgrađenih i luksuznih objekata širom centralne gradske zone, prikazuju istraživanja Indomia.

Banke prodaju kuće pod hipotekom - gde su jeftinije?

Govoreći o najatraktivnijim gradskim opštinama poput Starog grada, Savskog venca, Vračara, Voždovca i Novog Beograda kvadrat prostora na ovim teritorijama je i dalje daleko skuplji nego na perifernim opštinama, pa je tako prosečna cena kvadratnog metra stana na ovim teritorijama 1750– 2680,5 evra.
Foto: Indomio
Sa druge strane, svi oni koji su u potrazi za povoljnijim rešenjima, cene kvadrata na perifernim područjima Beograda su daleko niže, pa se stoga u opsegu od 543,48 evra do 950 evra po kvadratnom metru mogu pronaći stanovi u Barajevu, Mladenovcu, Obrenovcu, Lazarevcu i Grockoj.
Foto: Indomio
Dodatne informacije o cenovnim fluktuacijama stanova za izdavanje u Beogradu pogledajte u nastavku:
Foto: Indomio

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: