Niče 10 novih mostova, Srbija se zadužuje 431,6 miliona evra

Poslanici će uskoro, usvajanjem zakona, odobriti da se Srbija zaduži 431,6 miliona evra.

Izvor: Novosti
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, val_th
Ilustracija: Depositphotos, val_th

Ovim novcem biće plaćen deo obaveza prema konzorcijumu "Behtel-Enka", izvođaču radova na Moravskom koridoru.

Zajam odobrava banka JP Morgan Čejs, na 13 godina, uz kamatnu stopu od 0,5 odsto godišnje, uvećana za šestomesečni euribor, pišu Novosti. Plan je da se Pojate i Preljina spoje kroz 112,37 kilometara auto-puta i to tokom 2024.

Vučić: Moravski koridor za tri godine VIDEO

U "Koridorima Srbije", koji su prema ugovoru o zajmu kupac, napominju da su se tokom poslednjih šest meseci intenzivirali radovi na Moravskom koridoru i sada napreduju prema utvrđenoj dinamici.

"Radovi na izgradnji trase auto-puta izvode se na deonici jedan, od Pojata do Kruševca, na ukupno 53 tačke. Izvode se i zemljani radovi na pozajmištima i deponijama materijala na deonici tri, od Adrana do Preljine. Na prvoj deonici u toku su radovi na izgradnji devet mostova i nadvožnjaka i šest propusta, kao i posao izmeštanja postojeće komunalne infrastrukture i hidrotehničko uređenje Zapadne Morave. Na deonici tri - poddeonica Adrani - Mrčajevci, otpočeli su radovi na izgradnji mosta, dok se na poddeonici Mrčajevci–Preljina očekuje početak radova u avgustu ove godine", kažu u "Koridorima".

Pitanje vlasništva nad parcelama rešeno je na čitavoj trasi budućeg koridora. Postupak eksproprijacije zemljišta za sve tri deonice, kao i za regulaciju Zapadne Morave, u potpunosti je završen. Doneta su sva rešenja i obezbeđen je ulazak izvođača u posed.

Intenzivirani radovi na deonici Pojate-Kruševac: Kako napreduje Moravski koridor? FOTO

"Izvođač radova, kompanije 'Behtel - Enka' kroz partnerstvo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje trude se da se maksimalno uposle domaći radnici. Na ovom projektu, od ukupno 1.600 radnika, angažovano je 1.100 iz Srbije. od okupnog broja podizvođača, 90,5 odsto čine domaće firme, kroz veliki broj ugovora čije je potpisivanje u nadležnosti konzorcijuma 'Behtel - Enka'", ističu u "Koridorima".

Dva metra širi

Na budućem Moravskom koridoru je predviđena izgradnja 117 većih putnih objekata, 88 mostova i podvožnjaka, kao i 29 nadvožnjaka. Planira se 11 saobraćajnih petlji. Auto-put se gradi za brzinu od 130 kilometara na čas, sa širinom od ukupno 30 metara, za skoro dva metra šire od ostalih auto-puteva", ističu u "Koridorima Srbije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu