Vodonik će biti gorivo budućnosti u Srbiji: "To će odlučivati da li ćemo preživeti ili nećemo"

Najveća tehnološka tranzicija koja očekuje Srbiju u narednih 30 godina je postepen prelazak na upotrebu vodonika kao goriva budućnosti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Jadranka Ilić
Foto: Tanjug, Jadranka Ilić

To je poručio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na sednici Skupštine PKS na kojoj je predstavljena Strategija razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050.

"Nema važnije teme za razvoj celokupne privrede i život stanovništva Srbije od energetike. Ovih dana se očekuje predlog uredbe Evropske komisije o tzv. taksi na ugljenik na granici - Carbon border adjustment mechanism (CBAM). Upravo ovo će odlučivati da li će naša privreda biti konkurentna, da li ćemo preživeti ili nećemo, da li će naši proizvodi, bilo cement, čelik, poljoprivredne mašine, mleko... moći da budu konkurentni cenom kada ih izvozimo na druga tržišta", rekao je Čadež, navodi se u saopštenju PKS.

Sem o vodoniku, B92.net nedavno je pisao i o drugoj, takođe novoj, vrsti goriva koja bi uskoro trebalo da zaživi u Srbiji, a više o tome možete pročitati u posebnom tekstu.

PKS će u narednih šest meseci intenzivno raditi sa lokalnim timom eksperata i predstavnicima privatnog kapitala na izradi strategije upotrebe vodonika i očekuje se da do kraja godine, u saradnji sa Ministarstvom energetike, bude formulisan prvi akcioni plan za njeno sprovođenje.

Prema rečima predsednika PKS, razvoj novih, inovativnih tehnologija, poput uspostavljanja proizvodnje vodonika i skladištenja CO2, direktno su u funkciji snažnog opredeljenja Srbije ka dekarbonizaciji energetskog sektora i ugljenično intenzivne industrije.

Sunce i vetar ne mogu da zamene ugalj

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da primena Zelene agende ne znači gubitak radnih mesta i gašenje elektrana već prilika da srpska privreda bude ne samo održiva, nego i predvodnik u tom procesu.

"Investicioni ciklus u energetici i rudarstvu iznosi 17 milijardi evra. I zato je zelena agenda model rasta i prilika da naša privreda bude ne samo održiva, već i predvodnik ovog procesa”, istakla je Mihajlovićeva.

Katerina Rajhe, predsednica UO Westenergie AG, i predsednica Saveta za hidrogen Federativne Vlade Nemačke rekla je u onlajn obraćanju privrednicima da je nemačka vlada u potpunosti prihvatila vodoničnu strategiju.

Vodonik budućnost Srbije? Platforma za proizvodnju energenta na reci će i prečišćavati vodu

"Vodonična strategija će do 2050. godine stvoriti značajan broj novih radnih mesta u Nemačkoj i generisati 80 milijardi evra godišnje", kazala je Rajhe.

Kompanija "Eliksir" planira izgradnju budućeg postrojenja za proizvodnju vodonika u okviru razvoja hemijskog parka Prahovo, rekao je Stanko Popović vlasnik "Elixsir Grupe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu