U Rumi 20 dinara, u Novom Sadu - 290

Opštinari u Srbiji sami propisuju različite takse i njihovu visinu, pa građani u svih 145 jedinica lokalne samouprave za iste usluge plaćaju različite iznose.

Srbija

Izvor: RTS

Četvrtak, 17.06.2021.

14:25

U Rumi 20 dinara, u Novom Sadu - 290
Ilustracija: Depositphotos, eivanov

To bi uskoro moglo da bude promenjeno i ujednačeno, uvođenjem elektronskog javnog registra neporeskih dažbina.

U Rumi taksa za molbe i zahteve koje građani podnose iznosi 20 dinara, u Rači, Šidu, Ćupriji 100, u Kragujevcu, Beloj Palanci, Negotinu i Knjaževcu 200, a u Novom Sadu čak 290 dinara, izveštava RTS.

Jelena Rančić iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kaže da u različitim jedinicama lokalne samouprave takse i iznosi nisu isti za različite izvode, takse iz oblasti urbanizma, komunalne oblasti, zaštite životne sredine, saobraćaja...

Guvernerka NBS o praksi da banke naplaćuju usluge iako su ih promovisale kao besplatne

Navodi da je analiza pokazala da ne postoji nikakva veza između broja taksi koje lokalne samouprave propisuju, njihove visine i naplaćenog prihoda.

"Neki imaju skoro 150 različitih tarifnih redova, odnosno taksi, a prihode gotovo zanemarljivo male. Prihodni značaj kod svih jedinica lokalne samouprave na godišnjem nivou kreće se oko 0,2 odsto", kaže Rančićeva.

Ističe da je lokalnim samoupravama zakonima dato pravo da propisuju takse i njihovu visinu radi finansiranja usluga koje pružaju.

Poskupljuje hleb u Srbiji

Objašnjava da čak ne postoji ni jedinstvena metodlogija za određivanje visine taksi, pa se iste vrste taksi znatno razlikuju od jedinice do jedininice lokalne samouprave.

Rešenje - uvođenje elektronskog javnog registra neporeskih dažbina

Kao rešenje predloženo je uvođenje elektronskog javnog registra u kojem bi bile navedene sve neporeske dažbine – lokalne i republičke takse i naknade.

"Ključni cilj je da nijedna taksa ili naknada ne može biti naplaćena dok se ne nađe u registru koji će biti jednostavan za pretragu", ističe Jelena Rančić.

Ideja je da u registru bude naveden naziv takse, koja je vrsta dažbine, osnov plaćanja, ko je obveznik, osnovica i pomoćne kolone koje se ne bi videle prvom pretragom, ali omogućavaju građanima da vide kojim je zakonom ili podzakonskim aktom taksa propisana, ko je nadležni organ, na koji se način utvrđuje i koje su olakšice prilikom plaćanja.

Cena ulja u Srbiji nastavlja da divlja, jedan mesec će biti odlučujući

Jelena Rančić smatra da registar ne bi rešio samo problem građana i privrede – da znaju šta, koliko i kome plaćaju, već i problem lokalnih samouprava, kojima prihodi od taksi zapravo nisu značajni, a podrazumevaju veće administriranje i veće troškove.

Ističe da je u pripremi tehničko rešenje, koje će sredinom leta biti predstavljeno Ministarstvu finansija kao glavnom korisniku projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: