Usvojeno: Rešen problem korisnika prevremene penzije

Batočina -- Skupština je usvojila večeras izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojima se rešava problem jednog broja korisnika prevremene penzije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/NatashaFedorova
Foto: Depositphotos/NatashaFedorova

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević rekla je da se tim izmenama ne menjaju uslovi za sticanje prava iz tog zakona, kao ni način usklađivanja penzija.

Izmenama i dopunama tog zakona ispravlja se “nepravda” prema ljudima koji su koristili socijalni program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih.

Reč je o licima kojima je u trenutku prihvatanja socijalnog programa do ostvarivanja prava na penziju nedostajalo do pet godina - tzv. Opcija 5, odnosno do dve godine - tzv. Opcija 3.

Nakon prihvatanja socijalnog programa su usledile izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine, kojima su promenjeni uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju i uvedena je prevremena starosna penzija, a sve sa primenom od 1. januara 2015. godine.

Zbog promene uslova za sticanje prava na starosnu penziju, odnosno kako više nije postojala starosna penzija po osnovu tzv. „punog staža", navedena lica nisu ispunjavala ni propisan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, pa su bila prinuđena da se opredele za prevremenu starosnu penziju, koja uključuje i tzv. „penale", odnosno trajno umanjenje iznosa penzije za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih 65 godina života.

Vlada Srbije je zbog nastalih okolnosti pokušala da spreči dalje usložnjavanje problema i odlučeno je da se to pitanje uredi zakonskim odredbama.

Zakon sadrži i odredbe koje uređuju pitanje statusa osiguranika poljoprivrednika koji obavljaju ugovorene poslove, s obzirom na angažovanje poljoprivrednika prema propisima o angažovanju na sezonskim i drugim poslovima.

Izmenama se precizira utvrđivanje staža osiguranja za tzv. „frilensere", koji su u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju inače još odavno prepoznati kao osiguranici samostalnih delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu