Usvojeno: Rešen problem korisnika prevremene penzije

Skupština je usvojila večeras izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojima se rešava problem jednog broja korisnika prevremene penzije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.06.2021.

18:48

Usvojeno: Rešen problem korisnika prevremene penzije
Foto: Depositphotos/NatashaFedorova

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević rekla je da se tim izmenama ne menjaju uslovi za sticanje prava iz tog zakona, kao ni način usklađivanja penzija.

Izmenama i dopunama tog zakona ispravlja se “nepravda” prema ljudima koji su koristili socijalni program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih.

Reč je o licima kojima je u trenutku prihvatanja socijalnog programa do ostvarivanja prava na penziju nedostajalo do pet godina - tzv. Opcija 5, odnosno do dve godine - tzv. Opcija 3.

Nakon prihvatanja socijalnog programa su usledile izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine, kojima su promenjeni uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju i uvedena je prevremena starosna penzija, a sve sa primenom od 1. januara 2015. godine.

Zbog promene uslova za sticanje prava na starosnu penziju, odnosno kako više nije postojala starosna penzija po osnovu tzv. „punog staža", navedena lica nisu ispunjavala ni propisan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, pa su bila prinuđena da se opredele za prevremenu starosnu penziju, koja uključuje i tzv. „penale", odnosno trajno umanjenje iznosa penzije za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih 65 godina života.

Vlada Srbije je zbog nastalih okolnosti pokušala da spreči dalje usložnjavanje problema i odlučeno je da se to pitanje uredi zakonskim odredbama.

Zakon sadrži i odredbe koje uređuju pitanje statusa osiguranika poljoprivrednika koji obavljaju ugovorene poslove, s obzirom na angažovanje poljoprivrednika prema propisima o angažovanju na sezonskim i drugim poslovima.

Izmenama se precizira utvrđivanje staža osiguranja za tzv. „frilensere", koji su u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju inače još odavno prepoznati kao osiguranici samostalnih delatnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: