Šta donose današnje Vučićeve najave: Poreske olakšice za tri grupe, kada bi mogle da zažive?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas više vidova poreskih olakšica.

Srbija

Izvor: B92/Ana Ristoviæ

Sreda, 16.06.2021.

15:40

Šta donose današnje Vučićeve najave: Poreske olakšice za tri grupe, kada bi mogle da zažive?
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Kako je poručio, one bi trebalo da dovedu do povećanja zarada mladih i dodatno stimulišu njihovo zapošljavanje.

O čemu se radi?

Tri su stavke najavljene:

- ukidanje obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za ljude mlađe od 40 godina - reč je o ekstraporezu koji plaćaju jednom godišnje svi koji imaju platu veću od proseka;

- trogodišnje oslobađanje 70 odsto od poreza i doprinosa na plate za one koji prvi put ulaze na tržište rada, a imaju zaradu najmanje u visini prosečne plate, i to kod poslodavca koji tokom te tri godine nije smanjio broj zaposlenih;

- oslobođenje 70 odsto od poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

Šta to konkretno znači pitali smo poreskog savetnika Milana Trbojevića.

"Kada je u pitanju prva novina, treba napomenuti da ekstraporez plaćaju oni koji imaju primanja veća od trostrukog iznosa prosečne zarade. Tu postoje dve stope poreza - od 10 i od 15 odsto. Naime, 10 odsto plaćaju oni sa primanjima u rangu između trostrukog i šestostrukog iznosa prosečne zarade, a 15 odsto oni koji primaju više od pomenutog šestostrukog iznosa", objašnjava Trbojević za B92.net.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u Srbiji u martu je iznosila 65.289 dinara, a bruto zarada 89.894 dinara.

"U Srbiji ima 20.000–30.000 građana koji plaćaju ekstraporez. Tu su, dakle, ubrojani svi - ne samo mlađi od 40 godina na koje će se ova odluka odnositi. Porez se plaća odjednom, jedanput godišnje", podseća naš sagovornik.

Na pitanje kakve bi dobrobiti mogle da se dobiju od ovakve olakšice, on navodi da će time više novca ostati za dodatna ulaganja.

"Ukida se, dakle, kako je rečeno, samo taj ekstraporez. Oni će svakako zadržati sve ostale obaveze koje su dosad imali - plaćanje doprinosa, zakupa i ostalog", kaže Trbojević.

Kada je u pitanju druga najavljena olakšica, ističe da su uvek postojale neke vrste oslobađanja od dažbine za nova zapošljavanja, te da se ovim potezom nastavlja u tom smeru.

"Nešto slično tome je sistem koji već postoji, a odnosi se na kvalifikovane nezaposlene. Očigledno je da se on pokazao pogodnim i da se zato uvode i ove nove olakšice", ocenjuje poreski savetnik.

Uvođenjem tog oslobađanja, dodaje, moglo bi se doprineti i suzbijanju prakse isplaćivanja zarada "na ruke".

Konačno, pogodnosti za one koji rade na projektima istraživanja i razvoja, prema njegovom mišljenju, odraz su želje da se subvencionišu inovativne stvari.

"Naravno da i druge zemlje uvode slične sisteme, čini mi se da od država iz okruženja Makedonija najviše radi na tome. Ne verujem da će sve ovo dovesti do nekih krupnih promena, ali svakako jeste pozitivni znak da je okruženje stabilno i da se ide ka napretku", kaže naš sagovornik.

Izražava nadu da novine neće značiti i dodatne administrativne muke.

"Nadam se da neće biti komplikovanog povraćaja i da će se stvari regulisati elektronski", poručuje.

Kako ističe, da bi odluke stupile na snagu, biće potrebno minimum mesec dana.

"Nije isključena opcija ni da zažive krajem ove godine, jer se neretko brojna ekonomska rešenja usvajaju tada, kada se usvaja i republički budžet", zaključuje Milan Trbojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: