Ko brzo ne zakaže, može da zaboravi na svadbu ove godine: Dogodine skuplje?

Odluka Kriznog štaba da se odobre omasovna okupljanja omogućila je jednom delu ugostitelja da nakon 15 meseci konačno počnu s radom.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

16:46

Ko brzo ne zakaže, može da zaboravi na svadbu ove godine: Dogodine skuplje?
Foto: Shutterstock/Lensw0rId

Međutim, to je dovelo do novih problema za one koji se spremaju da proslave venčanje ili neku drugu zgodu.

Trenutno je velika navala na sve kapacitete, sale, open concept lokacije, hotele, otvorene prostore i sve prateće usluge koje prati jedna organizacija venčanja, kažu za B92.net iz udruženja Ivent industrija Srbije.

"Nažalost, želimo da upozorimo sve buduće mladence koji nisu još rešili ni jedan od ovih elemenata da će morati da budu pragmatični, da će morati da biraju radne dane, petkove u oktobru ili novembru, ili da pak, pređu na 2022. godinu, koja će se takođe popuniti u celosti u sledećih 35 dana, jer nema dovoljno lokacija da se sve organizuje i održi u ovoj godini", kaže za naš portal Nikola Janković, član UO tog udruženja.

Prema njegovim rečima, venčanja su bila potpuno stala u smislu proslava u periodu od 15 meseci, bilo je građanskih venčanja, ali veselja je u prethodnom periodu bilo u minimalnom broju.

Novom odlukom Kriznog štaba, dozvoljeno je 500 osoba i u zatvorenom i na otvorenom, bašte rade neograničeno, dok će u zatvorenom kadići raditi do jedan sat posle ponoći, a do jedan je dozvoljena i muzika.

Odluka KŠ je, kako ističe, konačno napravila radnu atmosferu u kojoj mogu da probaju da pokriju minuse.

"I to ne profitne minuse, nego minuse održavanja preduzeća i firmi", dodaje on. "Možda je ova odluka mogla biti donesena i malo ranije kako bi se iskoristili april, maj i jun, koji predstavljaju polovinu sezone, i nadamo se da neće biti više ograničenja po pitanju ove industrije, održavanja venčanja, svadbi, kongresa, privatnih i korporativnih zabava, festivala, koncerata..." kaže Janković.

Poseban je problem što nema ko da radi.

"Izuzetno je izazovno trenutno održati kvalitet, jer je nestabilna situacija još jednom oterala zaposlene trbuhom za kruhom, većinom u Hrvatsku, manje u Crnu Goru, i jedan deo u Severnu Evropu. Dobar deo ugostiteljskih radnika počeo se baviti drugim pooslovima, mnogo se zaposlenih vratilo u porodično okruženje po centralnoj Srbiji, a najveći deo profesionalnog kadra je otišao u Hrvatsku. Tek ćemo videti posledice ovakvog odliva kadrova, koje ni hotelima, ni ugostiteljima ni ivent Industriji ne odgovara", upozorava ovaj ugostitelj.

Biće skuplje dogodine

Kako je rekao, cene koje propagira udruženje Ivent Industrija Srbije su iste kao i ranije, ali postoje najavljena povećanja za iduću godinu jer su sve usluge, namirnice, piće, gorivo i poslovne dažbine doživele porast cena, tako da se skok cena očekuje u sledećoj sezoni.

"Nadamo se da će sledeći koraci Vlade Srbije biti da se ivent industrija Srbije, na čelu sa našim udruženjem, postavi kao prioritet u zaštiti privrednih subjekata koji su značajni za ekonomski rast Srbije, i da će preko Udruženja moći da se utiče na donošenje zakona koji će u budućnosti prepoznati ovu granu privrede kao bitnu za Srbiju, i gde ćemo se truditi da se usvoje novi, isprave stari, i uvedu vezivni elementi u zakonske odredbe, kako bi se , u slučaju ponovnog kriznog stanja, ova grana privrede podržala na pravi način od strane državnog aparata", navode iz udruženja Ivent industrija Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: