Kada i s kim možete da se cenkate za stan? VIDEO

Ako kupujete stan i na pitanje "Dobar dan, koliko košta kvadrat?", dobijete odgovor koji prevazilazi vaše finansijske mogućnosti okrenućete se i otići.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 15.06.2021.

13:50

Kada i s kim možete da se cenkate za stan? VIDEO
Ilustracija: Pormezz/Shutterstock

I dok se u istočnim zemljama cenkanje za sve i svašta podrazumeva, kod nas to nije običaj. Da li bi za stanove mogao da postane? Koliko cena kvadrata u proseku može da se spusti? Cenkanje je poželjno i kada su banke u pitanju, ali kako? Gosti Televizije Prva tim povodom bili su Nikola Đogatović, konsultant za nekretnine i Jovan Ristić iz Efektive.

"Sve zavisi od toga kod koga ste došli da kupite stan. Ako je u pitanju projektno finansiranje sa investitorom koji pravi veći broj stanova, on ima unapred određene cene, ima banku koja ga prati, ima obim stanova koji može da proda - tu nema velike fleksibilnosti. Ali cenkanje jeste čest slučaj u starogradnji, dok u novogradnji sve zavisi od trenutne situacije - vi u jednoj zgradi možete da imate razliku u ceni stana čak do 20 odsto, u zavisnosti od strukture, kvadrature, pozicije, spratnosti...", kaže Đogatović.

Trendovi na tržištu nekretnina: Možete da spustite cenu stana koji kupujete i do 30 odsto

Ukoliko se cenkate, tvrdi, investitor će pre da vam da neki malo lošiji stan.

"Vi kad dolazite da uzimate kredit suočavate se sa formularnim ugovorom - to je ugovor po pristupu, "uzmi ili ostavi". Ono što možete jeste da pokupite ponude od više banaka i uporedite ih", kaže Jovan Ristić.

Detaljnije o ovoj temi, ali i aktuelnim cenama nekretnina, poslušajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: