Siniša Mali: Potvrđena ocena kreditnog rejtinga Srbije, najavljen i značajan rast BDP-a

MINISTAR finansija Siniša Mali objavio je večeras da je rejting agencija Standard and Poor’s u izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Ali i pohvalila uspeh naše zemlje u procesu vakcinacije, kao i da se očekuje brz oporavak ekonomije i ostvarenje značajnog rasta BDP-a.

"Rejting agencija Standard and Poor’s, u izveštaju koji je večeras objavljen, potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou „BB+/ B“ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje", objavljeno je na Instagram nalogu ministra Malog.

"Agencija pohvaljuje uspeh koji je Republika Srbija ostvarila u procesu vakcinacije, zahvaljujući čemu je Republika Srbija jedna od vodećih zemalja u pogledu broja vakcinisanog stanovništva, što će doprineti daljoj stabilizaciji ekonomskih prilika u zemlji", stoji dalje u saopštenju.

"Takođe, S&P u svom izveštaju naglašava da su veliki i sveobuhvatni paketi mera podrške doprineli minimalnom padu bruto domaćeg proizvoda u 2020. godini od svega 1%. Agencija već u toku tekuće godine očekuje oporavak ekonomije i procenjuje da će biti ostvaren značajan rast bruto domaćeg proizvoda od čak 5% u 2021 godini, kao i kontinuiran rast u narednim godinama.

"Agencija S&P ističe da je Republika Srbija ušla u ovu krizu spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama, čime je stvorena osnova za održivi privredni rast i obezbeđen prostor za kreiranje paketa mera podrške privredi i stanovništvu."

"Umereni nivo javnog duga pre pandemije, stvorio je dovoljan fiskalni prostor za ograničavanje anticikličnih mera i ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom. Već od sledeće godine očekuje se stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu